WE NEED TO TALK ABOUT ... GEWELD


  DEBAT

Met: Maarten Boudry, Paul Cliteur, Jan Dumolyn en Karim Zahidi


Meer dan ooit bepaalt geweld de maatschappelijke agenda. Daarom is het belangrijk om er genuanceerd en grondig over na te denken. Dat geldt zeker voor het geweld dat ons vandaag het meest bezig houdt: het jihadistisch terrorisme.

Paul Cliteur stelt dat de religieuze dimensie van het jihadistisch terrorisme om strategische redenen wordt ontkend. Desalniettemin is het jihadisme een vorm van ‘theoterrorisme’: terrorisme gebaseerd op een godsdienstige overtuiging. De zogenaamde heilige boeken van de grote monotheïstische godsdiensten bevatten aansporingen tot geweld, ook om andersdenkenden te doden.

Maarten Boudry doorprikt de mythe van ‘zinloos geweld. Geweld is zelden zinloos, aldus Boudry, maar bijna altijd gedreven door rationele motieven en drijfveren. Geweldplegers slaan niet blind en willekeurig toe, en ze plegen niet zomaar geweld om het geweld zelf. In die optiek is jihadi-terreur uiterst ‘zinvol’, net zoals het extreme geweld van het nazisme of communisme. Als iemand door ideologische waanbeelden wordt bevangen, kan hij met de beste bedoelingen gruweldaden plegen.

Op deze gespreksavond leggen ze samen hun stellingen rustig uit, en historicus Jan Dumolyn en filosoof Karim Zahidi bieden kritisch weerwerk. Ann Peuteman (Knack) is moderator.
   
       
  vrijdag 15 december - 20:00    
       
  GEUZENHUIS I.K.V. FESTIVAL VAN DE GELIJKHEID

Deelname: gratis

SCHRIJF IN
   
       
       
       
  SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF