WE NEED TO TALK ABOUT ... GEWELD


  DEBAT

UPDATE!

Maarten Boudry moet helaas afzeggen wegens ziekte. Zijn plaats in het panel wordt ingevuld door Dirk Verhofstadt.

Met: Dirk Verhofstadt, Paul Cliteur, Jan Dumolyn en Karim Zahidi, Ann Peuteman (mod.)

Meer dan ooit bepaalt geweld de maatschappelijke agenda. Daarom is het belangrijk om er genuanceerd en grondig over na te denken. Dat geldt zeker voor het geweld dat ons vandaag het meest bezig houdt: het jihadistisch terrorisme.

Paul Cliteur stelt dat de religieuze dimensie van het jihadistisch terrorisme om strategische redenen wordt ontkend. Desalniettemin is het jihadisme een vorm van ‘theoterrorisme’: terrorisme gebaseerd op een godsdienstige overtuiging. De zogenaamde heilige boeken van de grote monotheïstische godsdiensten bevatten aansporingen tot geweld, ook om andersdenkenden te doden.

Na de bloedige zomer van 2016, waarin er geen einde leek te komen aan het aantal aanslagen van jihadistische signatuur op Europese bodem, verscheen het boek 'Salafisme en democratie' van Dirk Verhofstadt. Nadat een zomer lang het debat over jihadistische terrorisme op een laag pitje stond, waarin platvloerse politieke oneliners schering en inslag waren, is er terug ruimte om het debat ten gronde te voeren. Dirk Verhofstadt doet dat vanuit het perspectief van ‘de open samenleving’ van Karl Popper, nog steeds een mijlpaal in de politieke filosofie.

Op deze gespreksavond leggen ze samen hun stellingen rustig uit, en historicus Jan Dumolyn en filosoof Karim Zahidi bieden kritisch weerwerk. Ann Peuteman (Knack) is moderator.
   
       
  vrijdag 15 december - 20:00    
       
  GEUZENHUIS I.K.V. FESTIVAL VAN DE GELIJKHEID

Deelname: gratis

SCHRIJF IN
   
       
       
       
  SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF