WE NEED TO TALK ABOUT ... ASIEL EN MIGRATIE


  PANELGESPREK

WIJZIGING: Prof. em. Mark Elchardus heeft helaas moeten afzeggen voor het debat. Hij zal worden vervangen door Tarik Fraihi.

Asiel en migratie beheersen wekelijks het nieuws. Het is het belangrijkste thema bij iedere verkiezing. Teruggestuurde en al dan niet gemartelde Soedanezen, verschrikkelijke toestanden op slavenmarkten in Libië, vluchtelingen op snelwegparkings, de jungle van Calais, mensenkettingen in het Brusselse Maximiliaanpark, miljoenen West-Afrikaanse vluchtelingen die om economische redenen willen emigreren … het zijn harde berichten, schrijnende verhalen en moeilijke thema’s. Het lijkt er op dat we als samenleving geen idee hebben hoe we hier nu het best mee moeten omgaan. Kortom: we moeten dringend eens praten over asiel en migratie.

We doen dat met Tarik Fraihi (directeur Groen, voorheen werkzaam bij OCAD, voorzitter Vermeylenfonds), Kati Verstrepen (Vlaamse liga voor de mensenrechten), Ilse Ruyssen (econoom en migratie-expert UGent) en Andreas Tirez (econoom, lid van denktank Liberales). John Vandaele (MO-magazine) modereert.

Het panel zal proberen het complexe juridisch en economisch kluwen rond asiel en migratie te ontwarren, en discussieert over vragen als: is een asielbeleid noodzakelijk hard? Kan er meer gedaan worden om wantoestanden (Libië, Calais) te vermijden? Zijn er meer humane en haalbare alternatieven voor het huidige beleid? Is een open-grenzenbeleid verdedigbaar of hopeloos naïef? Gaat meer vluchtelingen toelaten ten koste van onze sociale zekerheid of is dat een vals dilemma? Is de ‘culturele angst’ rond de integratie van vluchtelingen terecht of niet?
   
       
  maandag 23 april 2018 - 20:00    
       
  VC GEUZENHUIS & VERMEYLENFONDS

Deelname: 
€ 3 (leden & studenten)
€ 5 (niet-leden)

INSCHRIJVEN
   
       
       
       
  SCHRIJF JE IN OP ONZE NIEUWSBRIEF