FEEST VRIJZINNIGE JEUGD

In Gent kunnen kinderen die dat willen hun Feest Vrijzinnige Jeugd samen vieren. Een team van vrijwilligers zorgt, samen met de leerkrachten zedenleer, elk jaar voor een spetterend feest voor alle 12-jarigen en hun familie. 

Het Feest Vrijzinnige Jeugd symboliseert het afscheid van de kindertijd en wijst op de openstaande deur naar volwassenheid. Het is ook de bekroning van het volgen van de lessen niet-confessionele zedenleer en een moment waarbij wordt stilgestaan bij de grote vragen: ‘wie ben ik, en wat voor mens wil ik worden?’

Een onvergetelijke dag, waar kinderen nog lang en met veel plezier op terugkijken. 

Feest Vrijzinnige Jeugd Gent 2020

We stellen het kind centraal. Geen oeverloze ceremonie of vooraf ingestudeerde toneeltjes, maar bijna tweehonderd kinderen die zich bruisend van energie uitleven op het podium. Wie meedoet aan het Feest Vrijzinnige Jeugd Gent, bepaalt zélf hoe zijn of haar dag eruit zal zien. 

Hoe gaat het in zijn werk? In de voormiddag kunnen alle Feestelingen een workshop naar keuze volgen. Elk jaar stellen we met zorg een uitgebreide keuzelijst samen, vol met workshops die zinderen van creativiteit, muzikaliteit en jeugdige energie. Onontgonnen talenten of een nieuwe hobby ontdekken, jezelf overwinnen, schitteren en veel plezier beleven, het kan allemaal op ons Feest.

’s Middags worden de ouders en familieleden uitgenodigd op de grote zaalshow, waar de kinderen laten zien wat ze die dag bijgeleerd hebben en waar de leerkrachten zedenleer samen met de Feestelingen, vanuit hún wereld, ervaringen, teksten en ideeën, zorgen voor een zinvolle omkadering en stilstaan bij wat deze dag betekent. Samen vieren is leuk, en door het Feest Vrijzinnige jeugd te vieren laten kinderen, jongeren en volwassenen aan elkaar zien dat ze niet alleen staan in hun vrijzinnig-humanistische overtuiging. 

Na het spektakel nodigen we iedereen uit op een uitgebreide receptie met broodjes en drankjes.Praktisch

Het Feest Vrijzinnige Jeugd 2020 vindt plaats op zaterdag 9 mei in het UFO van de UGent, Sint-Pietersnieuwsstraat 33.

Hoe kunt u uw zoon/dochter inschrijven voor het Feest Vrijzinnige Jeugd?
Inschrijven verloopt via de leerkracht zedenleer. In november 2019 krijgen de kinderen een eerste brief mee naar huis, met daarin wat uitleg en een inschrijvingsstrookje. De leerkracht handelt de inschrijving verder af.

Alle ingeschreven kinderen krijgen in februari alle informatie over het Feest 2020. Ze krijgen dan ook de keuzelijst met workshops mee, waaruit ze een top vier mogen samenstellen. Wij doen ons uiterste best om zeker een van die vier keuzes te garanderen. Ze geven hun voorkeur door aan hun leerkracht, die verder alles weer met ons regelt. 
 

Inschrijven receptie

Voor deelname aan de uitgebreide receptie met broodjes vragen we een bijdrage van € 11 per persoon (kinderen en volwassenen). Feestelingen nemen gratis deel aan de receptie. De toegang tot het toonmoment is voor iedereen gratis.

De ouders, de vergezellende personen, genodigden en sympathisanten kunnen hun inschrijving voor de receptie bevestigen door vóór 10 april 2020 te storten op rekening 001-0562360-30 / BE15 0010 5623 6030 / GEBABEBB van het FVJ-Gent met vermelding 'FVJ + aantal volwassenen en kinderen' (feestelingen niet inbegrepen).
Feestelingen die enkel naar het feest komen en NIET aan de receptie deelnemen, dienen dit te melden aan de leerkracht moraal op school.
 
     
Programma

  8:30  Verzamelen van alle feestelingen in de foyer van het UFO  
  9:00 Indeling en start van de workshops
Graffiti
Djembé
Cartoontekenen
Urban dance (hip hop, streetstyle, R&B)
Breakdance
Ontwerp je eigen T-shirt
Schilderen
Taiko
 
  11:15 Ontvangst van de ouders en familie & afhalen deelnemerskaarten receptie (UFO)  
  11:50 Voorstelling voor de feestelingen, ouders, familie en genodigden in het auditorium Leon De Meyer (UFO)  
  Vanaf 13:30   Uitgebreide receptie met de feestelingen, ouders, familie, vrienden, sympathisanten en genodigden in de foyer (UFO)