Nacht van de Vrijdenker 2017  Zaterdag 18 november 2017, 19:00
Zebrastraat Gent
Tickets: 18 € (leden) / 20 € (niet-leden) / 25 € (aan de deur)
Bent u lid van een van onze lidverenigingen? Tickets aan ledentarief kunnen besteld en afgehaald worden in het Geuzenhuis
admin@geuzenhuis.be - 09 220 80 20
Voor alle andere info en tickets:
www.nachtvandevrijdenker.be of facebook.com/nachtvandevrijdenker

In 2014 besloot VC Geuzenhuis om haar 40-jarige bestaan te vieren met een filosofiefestival. Intussen zijn we toe aan de vierde editie, en is het festival uitgegroeid van een klein maar leuk feestje voor zo'n 250 bezoekers naar een groots opgezette happening met internationale gasten. Dit jaar maken onder meer Joris Luyendijk, Simon Blackburn, Simone Van Saarloos en Massimo Pigliucci hun opwachting. Voor alle info en tickets verwijzen we u graag naar de website van de Nacht van de Vrijdenker.

Nacht van de Vrijdenker - filosofisch festival

Jaarlijks brengen we toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland samen rond vragen die ertoe doen. Gerenommeerde filosofen, wetenschappers en opiniemakers gaan in op de belangrijkste persoonlijke, maatschappelijke, filosofische en wetenschappelijke uitdagingen van onze tijd. De Nacht van de Vrijdenker is een ideeënfestival. Denkers die met uitdagende, verrassende ideeën een andere, verfrissende kijk kunnen bieden op hedendaagse kwesties en je de wereld – en jezelf – in een nieuw daglicht laten zien. Ontregelend en ontwarrend.

Wat kunt u verwachten?

Religie staat terug op het voorplan, de waarheid lijkt een voetveeg, populisme neemt epidemische proporties aan ... en intussen blijven mensen maar op zoek gaan naar een gelukkig en zinvol leven. Geen wonder dat de honger naar filosofische inzichten zo groot is. Onze sprekers stillen uw honger in meer dan vijftien verschillende lezingen, panelgesprekken en discussies. Maar dat is niet het enige: er zijn tal van randactiviteiten zoals ‘Op de filosofa’, Filocafé, ‘Surfen met Confucius’ en natuurlijk onze relaxlounge. Kortom, een avond vol hersenkrakend plezier.

Editie 2017

Voor een gedetailleerd overzicht van ons programma verwijzen we u graag naar onze website. Wel kunnen we hier enkele gasten voorstellen waar we bijzonder trots op zijn. Zo mogen we de wereldvermaarde Britse filosoof Simon Blackburn in Gent verwelkomen voor zijn lezing ‘David Hume voor vrijdenkers: wetenschap, moraal en religie’.

Een andere internationale gast is Massimo Pigliucci, filosofieprofessor in New York. Zijn expertise ligt in de wetenschapsfilosofie, zijn hart bij de Stoa. Hij laat zien wat je als moderne mens kan leren van de Stoïcijnen en hoe ze je kunnen helpen om een gelukkig leven te leiden. Daarnaast neemt Pigliucci deel aan het filosofisch debat over waarheid, samen met Maarten Boudry en de Nederlandse publieksfilosoof Coen Simon. In tijden van post-truth en echte of alternatieve feiten lijkt een helder begrip van wat waarheid is en wat wetenschap vermag het voornaamste slachtoffer. Ons panel probeert dit kluwen te ontwarren, en spaart elkaar daarbij niet.

De Britse bio-ethicus John Harris is onze derde Engelstalige gast. Naast een indrukwekkende academische carrière is Harris als ethisch consulent betrokken (geweest) bij onder meer het Europees Parlement, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Verenigde Naties. Geen kleine jongen dus. Katrien Devolder - zelf een bio-ethica met internationale reputatie - gaat met hem in gesprek.

De Nederlandse journalist-antropoloog Joris Luyendijk, bekend van zijn boek over de financiële wereld in Londense City: Het kan niet waar zijn. Onder bankiers. Voor zijn nieuwste project Kunnen we praten? ging hij in gesprek met mensen die hun vertrouwen in de gevestigde politiek grotendeels of helemaal kwijt zijn. Benieuwd naar zijn conclusies! Na zijn lezing, vervoegt Luyendijk ons debat over politiek en populisme. Daarin gaan we op zoek naar de echte drijfveren achter het succes van het populisme. Schuiven mee aan tafel: de Nederlandse politiek wetenschapper en migratiespecialist Paul Scheffer, bekend van zijn boek 'Het multiculturele drama', de Vlaamse armoedespecialiste Bea Cantillon en theatermaker Chokri Ben Chikha.

Verder zijn er tal van dames en heren op de Nacht die geen introductie meer behoeven voor wie de scene een beetje volgt: Etienne Vermeersch, Patrick Loobuyck, Griet Vandermassen en Heleen Debruyne, Simone Van Saarloos, Stijn Bruers van Effectief Altruïsme Vlaanderen, Katleen Gabriels ... bereid u voor op een wervelwind van inzichten.

Er zijn ook tal van leuke randactiviteiten voor wie zelf filosofisch aan de slag wil. Zo bent u welkom om even uit te blazen 'Op de filosofa', waar Peter Algoet zijn heilzame werk zal demonstreren. In zijn filosofisch consult behandelt hij al uw filosofische en existentiële vragen. Maar verwacht vooral geen antwoorden. We openen opnieuw ons 'Filocafé', waar u zelf de centrale gast bent. De filosofische workshops 'Kung Fu met Confucius' en 'Surfen met Epicurus' laten u op een originele manier kennismaken met aloude inzichten en zorgen voor een ervaring waar u iets aan hebt. Honger of dorst gekregen van al dat denkwerk? De innerlijke mens verzorgen we in onze relaxlounge, en enkele foodtrucks tekenen ook present.

Tot op de Nacht!