KIG: Hortus Colorum - Mariël van den Eerenbeemt     
  Kunst in het Geuzenhuis (KIG) biedt kansen aan jongere en/ of minder bekende kunstenaars die de vrijzinnige gedachte genegen zijn. KIG organiseert maandelijks tentoonstelling en andere creatieve evenementen.
In oktober 2020 neemt Mariël van den Eerenbeemt de ruimte in met aquarel op papier onder de titel "Hortus Colorum". 

Tentoonstelling "Hortus Colorum" door Mariël van den Eerenbeemt - 9.10 t.e.m. 17.10

Aquarel op papier

"Ik voel niet per se de drang om een onderwerp te schilderen. Het onderwerp is secundair. Ik kan over een onderwerp praten, erover schrijven of een foto maken. Een onderwerp kan erg afleidend zijn als je naar een schilderij kijkt, het is niet nodig om het te begrijpen. Als je begint na te denken over de betekenis van een schilderij, mis je het schilderij. Veel mensen willen dingen zien die ze kunnen herkennen. Het is oké als je helemaal niets herkent. Ik zie een schilderij graag als een stil muziekstuk.

Kleur heeft een trilling, net als een geluid. Als ik schilder, is kleur het belangrijkste element, niet het onderwerp. Ik gebruik kleuren, net zoals ik mijn eigen stem gebruik om mijn gevoelens te uiten. Ik probeer niet een bepaalde theorie te volgen. Het kan heel spannend zijn om zonder plan te beginnen, je kunt niet verklaren wat er gebeurt. Kleur is een enorm woordenboek van pure energie, en elke dag groeit mijn vocabulaire een beetje meer. Omdat kleur voor mij de kern van het schilderen is, voelde abstract schilderen altijd heel natuurlijk aan. Net als een muzikant of een danser sport ik, maar niet in de zin dat het als een sport is, je zult niet altijd verbeteren door herhaling. Anders wordt het een automatisme. Het is een proces van verschillende dingen uitproberen,S reflecteren, herhalen en kleine stapjes zetten, of gewoon wachten. Het gaat meer om integriteit, jezelf heel eerlijk in vraag stellen. Er is geen doel, geen uiteindelijke bestemming. Het gebeurt aan de zijkant van de weg. Om te experimenteren, werkt het soms, soms niet.

Ik heb nooit begrepen waarom mensen abstracte kunst of schilderkunst dood verklaren. Naar mijn mening is zelfs een figuratief werk in zekere zin abstract. Ik geloof echt dat abstracte kunst erg rijk is. Wanneer een docent een theorie op het schoolbord uitlegde, was ik gefascineerd door het beeld, voor mij waren het abstracte tekeningen. Abstracte kunst legt een directe verbinding met de aard van alles. Het gaat over het skelet, de basiselementen van de hele schepping. Ruimte, licht, kleur, compositie, ritme, geluid, vormen, lijnen, afmetingen, textuur. Mijn werk is gerelateerd aan de natuur en heeft sterke parallellen met wetenschap, zoals astronomie, microbiologie, scheikunde, architectuur, alles wat ik me kan voorstellen. Het is een wereld in een wereld. De micro- en macrokosmos."

— Mariël van den Eerenbeemt

Praktisch

De vernissage vindt plaats op vrijdag 9 oktober om 18u in het Geuzenhuis. U kan de tentoonstelling gratis komen bezichtigen op zaterdag  van 14:00 tot 17:00 en op weekdagen na telefonische afspraak van 9:00 tot 16:30. Alle maatregelen zijn genomen voor een veilig bezoek. 

 
     
   
 
 
 

9 T.E.M. 17 OKTOBER 2020
GEUZENHUIS - KANTIENBERG 9, 9000 GENT


EEN ORGANISATIE VAN

KUNST IN HET GEUZENHUIS / KIGGRATIS

INFO 
griet@geuzenhuis.be