'Bevrijd de Zinnen' - Het Betere Boek 2021



 

Op zaterdag 9 oktober 2021 organiseert het Willemsfonds de elfde editie van Het Betere Boek, hét literaire festival dat zich uitstrekt over de binnenstad van Gent. Het thema van deze editie is ‘Bevrijd de Zinnen’. Vanaf 29 augustus 2021 stellen curatoren Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân aan de hand van een literaire wandeling doorheen de stad het programma aan u voor. Het Geuzenhuis wordt op 9 oktober voor één dag omgedoopt tot een Huis van de Banneling. 

 
 

Bevrijd de Zinnen - Het Betere Boek 2021

'Bevrijd de Zinnen'. De elfde editie van Het Betere Boek gaat op zoek naar de vrijheid van denken, de moeder van alle vrijheden ofte de essentie van het menszijn. Om dit thema naar een hoger elan te brengen, duidde coördinator Pascal Nicolas auteur Anneleen Van Offel en directeur Mohamed Ikoubaân (Moussem) aan als curatoren om samen op zoek te gaan naar een hedendaagse literaire invulling van het thema.

Mohamed Ikoubaân is directeur van het nomadisch kunstencentrum Moussem.

Auteur Anneleen Van Offel debuteerde  in 2020 met ‘Hier is alles veilig’.

 
 

Programma


Literaire wandeling vanaf 29 augustus 2021

Tijdens een literaire wandeling die vanaf 29 augustus zelfstandig te wandelen is — op eigen tempo en je passeert onder meer aan het Geuzenhuis — stellen Van Offer en Ikoubaân het programma voor. 

Alle info hieromtrent lees je hier

Het Betere Boek — 9 oktober 2021

Het Betere Boek: Bevrijd de Zinnen vindt naar goede gewoonte plaats in de binnenstad van Gent.

De locaties zijn Kunstencentrum Voo?uit, Schouwburg Minard, De Krook, Kunsthal Gent, Liberas en het Geuzenhuis. Tijdens het festival worden deze locaties elk apart omgetoverd tot één Plein van de Vrijheid en vier Huizen die geïnspireerd zijn door hedendaagse strubbelingen in het publiek debat.

Beide curatoren vertalen ‘Bevrijd de Zinnen’ naar de vrijheid van denken, de moeder van alle vrijheden ofte de essentie van het mens-zijn. ‘Vrijheid’ en ‘bevrijding’ vormen de rode draad doorheen het festival.

Kunnen we anno 2021 wel stellen dat het vrijheidsprincipe een definitieve verworvenheid is in onze westerse democratie? Of ontdekken we op 9 oktober dat dit helemaal niet het geval is? 



Huis van de Banneling

Het Huis van de Banneling geeft de schrijver de stem die hem in zijn moedertaal ontzegd wordt. Taal is vrijheid van uitdrukking, en niet alleen worden schrijvers wereldwijd geconfronteerd met de beperking van hun meningsuiting waardoor ze hun vaderland moeten verlaten, vaak nemen ze in hun ballingschap ook een nieuwe publicatietaal aan.

Welke vrijheid gaat er verloren bij de vertaling? In welke taal ben je vrij? Je moedertaal, waarin inhoudelijk niet alles kan gezegd worden? Of in de nieuwe taal, die minder inhoudelijke beperkingen oplegt maar waar de schrijver misschien nooit helemaal in kan thuiskomen?

Kunnen taal en verbeelding ons redden wanneer we worden opgesloten en we alle vrijheden verliezen? Kunnen verhalen ons redden van de krankzinnigheid en de eenzaamheid van de opsluiting?

Programma in het Geuzenhuis

Gastvrouw: Katharina Smets (i.s.m. Pen Vlaanderen ) | Voertaal Engels

 

  • 15:00-16:00: debat tussen Sulaiman Addonia & Aleksandr Skorobogatov

Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver Sulaiman Addonia en de Russische schrijver Aleksandr Skorobogatov redeneren over hoe fysieke vrijheid geen psychische vrijheid impliceert en vice versa.

Meer weten? Je leest het hier

 

  • 16:30-17:30: debat tussen Burhan Sönmez & Lisa Weeda

Ondanks de geografische en culturele kloven tussen beide herkomsten, delen Weeda (Oekraïne) en Sönmez (Turkije) een gemeenschappelijke eigenschap: ze zijn allebei verbannen uit hun moederland wegens foute gedachten.

Meer weten? Je leest het hier

 

Koop hier je ticket

 

Praktisch

De kennismakende wandeling kan u vanaf 29 augustus geheel op eigen tempo volgen.

Alle info hieromtrent lees je hier

 

Tickets & info: www.hetebetereboek.be

Prijs: Een dagpas kost 20 euro en geeft toegang tot alle locaties.

Omdat Het Betere Boek niet werkt met een covid safe ticket zijn de tickets gelimiteerd tot 200 stuks

 

Koop hier je ticket

 

www.hetbetereboek.be

 
     
     
 

vanaf ZATERDAG 29 augustus 2021

het betere boek - 9 oktober 2021
Gent


EEN ORGANISATIE VAN

Willemsfonds Gent

 

mEER info