Lezingenreeks Kerken en Geld 

LEZINGENREEKS KERKEN EN GELD - LIBERAS, GENT - wekelijks tussen 11 oktober en 6 december

Vanaf dinsdag 11 oktober 2022 kan je bij Liberas terecht voor een lezingenreeks van het Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities (verbonden aan de UGent). Dit jaar is het thema Kerken en Geld.

Prof. Danny Praet is een van de organisatoren en licht toe wat we kunnen verwachten: 

"We hebben het thema veel breder uitgewerkt dan alleen maar de financiering van de kerken in België. We maken natuurlijk ook vergelijkingen met de systemen in andere landen en er zijn lezingen die specifiek gaan over bijvoorbeeld het Vaticaan waarover de Italië-specialiste Sabine Verhulst ons zal onderhouden.

Daarnaast is er ook een ruimer historisch kader: Anne Morelli heeft in 2020 een publicatie uitgegeven over de historische houding tegenover leningen en interest in de drie religies van het boek. Jan Dumolyn, specialist van het Middeleeuwse Brugge, zal over de historische banden tussen christendom en kapitalisme spreken vanuit de Max Weber-these over protestantisme en kapitalisme.

Daarnaast hebben we ook aandacht voor Oost-Europa waar de financiële banden tussen kerken en politiek de nodige aandacht verdienen. Onze Oekraïense collega aan de UGent, Aleksey Yudin, zal een analyse geven van de positie van de Russisch-Orthodoxe kerk ten tijde van Poetin. Maar er zijn ook financiële stromen die niet met staten te maken hebben, maar trachten een impact te hebben op ethische dossiers. Oost-Europakenner Pieter Stockmans zal het hebben over lobby-groepen die actief zijn in Polen en andere landen om de abortus-wetgeving terug te schroeven."


PROGRAMMA

→ 11 oktober 2022: De financiering van de kerken in België - Freddy Mortier
 
→ 18 oktober 2022: Houdt god van leningen tegen interest? De religies van het boek en het geldwezen - Anne Morelli
 
→ 25 oktober 2022: Entendre le financement des cultes en confession? - Jean-François Husson
 
→ 15 november 2022: De Russische Orthodoxe Kerk in het Rusland van Poetin - Aleksey Yudin
 
→ 22 november 2022: De financiering van anti-abortus-lobbynetwerken - Pieter Stockmans
 
→ 29 november 2022: Het Vaticaan, de Kerk en de politiek in Italië - Sabine Verhulst
 
→ 6 december 2022: Kapitalisme, Protestantisme en Katholicisme: de Weber-thesis in het licht van laat-middeleeuws Brugge - Jan Dumolyn

 

Meer info over de programmaonderdelen vind je op www.liberas.eu

 

TOEGANG

Gratis toegang. Aanmelden via info@liberas.eu 

 Telkens om 20.00u in Liberas (Kramersplein 23, 9000 Gent)

ORGANISATIE

Een organisatie van het Centrum voor de Studie van Christelijke Tradities, de Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap (UGent) i.s.m. Liberas en het Geuzenhuis