Boekvoorstelling Eric Corijn 'Gramsci lezen' | woe 27 april 2022 
 

'Gramsci lezen' door Eric Corijn

Gramsci’s marxistische gedachtengoed wint – bizar genoeg – steeds aan populariteit in het rechtse, populaire discours in Vlaanderen en Europa.

De Italiaanse denker en communist Gramsci staat immers bekend voor zijn theorie van ‘culturele hegemonie’. De politieke macht grijpen doe je niet enkel via dwang , maar door mensen ermee in te laten stemmen gedomineerd te worden door één manier van denken.

Macht draait dus niet enkel om politiek en economie maar ook om cultuur. Wie er in slaagt ideeën overal te laten binnensijpelen in de brede maatschappij, verwerft hegemonie. Universiteiten, (sociale) media en het onderwijs zijn hiervoor dé instrumenten bij uitstek.

In Gramsci lezen keert Eric Corijn terug naar de bron. Vanwaar komt die idee van hegemonie? Via een close reading van drie sleutelteksten van de (post) marxistische denkers Ernest Mandel, Ernesto Laclau en Chantal Mouffe krijgt de lezer inzicht in de historische context en de complexiteit van de ideeëngeschiedenis.

Gramsci lezen beoogt daarnaast ook lessen te trekken voor een revival van de progressieve politiek. Eric Corijn draagt het boek op aan de Youth for Climate generatie. De eerste generatie sinds mei ‘68 op zoek naar radicale transitie.  

 

VOLZET

Over Antonio Gramsci

Antonio Gramsci (1891 - 1937) was een Italiaanse intellectuele filosoof, politicus en politiek theoreticus. Hij was mede-oprichter en eerste leider van de Italiaanse Communistische Partij. Hij werd in 1926 gearresteerd voor zijn revolutionaire activiteiten en veroordeeld door een fascistisch tribunaal tot 20 jaar opsluiting. Daar schreef hij zijn bekendste werk, de Quaderni del Carcere ("Gevangenisgeschriften") over culturele hegemonie.Eric Corijn 

Eric Corijn is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper, hoogleraar Stadsstudies aan de Vrije Universiteit Brussel, daar oprichter van Cosmopolis, Centre for Urban Research, stichter van het Brussels Studies Institute en Brussels Academy.

 Daarnaast is hij erg actief in de civiele maatschappij als medeinitatiefnemer van Charta 91, lid van Brusselse denktank Aula Magna, lid van raad van beheer van Zinnekeparade, en voorzitter van vzw Brussels2030. Auteur van vele boeken.

 

 

Jan Dumolyn

 

 

 

 

Jan Dumolyn is professor middeleeuwse geschiedenis aan de UGent. Zijn publicaties over het middeleeuwse Vlaanderen vinden internationale weerklank. Naast zijn wetenschappelijk werk als mediëvalist is Dumolyn al sinds zijn jeugd maatschappelijk en politiek geëngageerd.

Jan Dumolyn is een uitgesproken marxist en neemt geen blad voor de mond.

 

 

 

 

 

 

 


WOENSDAG 27 APRIL 2022 - 20:00 (DEUREN 19:30)
GEUZENHUIS - KANTIENBERG 9, 9000 GENT

 

 EEN ORGANISATIE VAN

 GEUZENHUIS i.sm. Humanistisch Verbond Gent

 

 

 

 

 

GRATIS

DEZE ACTIVITEIT IS VOLZET

 

 

MEER INFO

communicatie@geuzenhuis.be