We need to talk about ... Rusland | 21/03 | 20.00 
 

De grootste oorlog op Europees grondgebied sinds de Balkanoorlog is losgebarsten. Hoog tijd dus om eens te praten over Rusland. 


Het conflict Rusland - Oekraïne

Waarom voert Poetin deze grootschalige oorlog, ondanks de enorme menselijke en economische kost? Welke strategische en geopolitieke belangen liggen er op tafel? En waarom heeft hij het precies op Oekraïne gemunt? Hoe geïsoleerd staat Poetin binnen Rusland? En is de kans op het escaleren tot een nucleair conflict een reële dreiging?


In onze nieuwste WNTTA-gespreksavond analyseert een panel van experts het conflict met duiding en achtergrond. Ze bekijken de complexe voorgeschiedenis en geopolitieke context van het conflict. Daarnaast kijken we naar de impact ervan op de Europese Unie: hoe duurzaam is deze nieuw hervonden solidariteit en daadkracht? En blijft de bereidheid om te investeren in bewapening en de NAVO.

We nemen daarbij de rol en toekomst van de NAVO onder de loep. Is de NAVO een agressief militair bondgenootschap dat met zijn expansie naar het Oosten deze oorlog mee heeft veroorzaakt? Een deel van de politieke linkerzijde beweert alvast van wel. Of beschouwen we de NAVO beter als een noodzakelijk en broodnodig instrument om onze veiligheid te garanderen?

 

De opbrengst van deze lezing zal integraal gestort worden aan het Rode Kruis, ten voordele van humanitaire hulp in Oekraïne. 

 

vOlzet

Het panel 

Deze experten schuiven mee aan tafel. Jan Balliauw

 ‘Jan Balliauw, VRT-nieuws, Moskou’, een zin die heel vertrouwd in de oren klinkt. Jan Balliauw is al dé Rusland journalist van in de tijd van de Sovjet-Unie. Hij maakte de ineenstorting ervan vanop de eerste rij mee.

Balliauw bleef hierna het land op de voet volgen en maakte talloze reportages vanuit alle Russische regio’s, maar ook vanuit Kiev, Oost-Oekraïne en de Krim. Zijn jarenlange ervaring maakt van hem dé specialist van de Oost-Westbetrekkingen.

 

 Laura Vansina

 

 

 

 

 

 

Ruslandexperte Laura Vansina is doctoraatsonderzoekster aan het Centre for Security, Diplomacy and Strategy (CSDS) van de VUB en de University of Warwick. In haar onderzoek focust zij op het gebruik van herinneringspolitiek in het Russische binnen- en buitenlandbeleid.
Ze schreef policy papers over de relatie tussen Rusland en het Westen voor het Egmontinstituut, gaf Ruslandduiding tijdens mediaoptredens en werkte rond defensieplanning bij de NAVO.

 

 

 

 

 

 Hendrik Vos

 

 

 

Hendrik Vos is professor Politieke Wetenschappen aan de UGent én directeur van het Centrum voor EU-studies. Gespecialiseerd in actuele vraagstukken in de Europese politiek, is hij als geen ander geplaatst om de complexe relatie tussen de EU en Rusland toe te lichten.

Vos geeft vaak duiding over de EU in talloze columns en mediaoptredens. In 2014 zag je hem o.a. in de Canvas documentairereeks Het Ijzeren Gordijn, n.a.v. de 25ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur.

 

Ludo De Brabander

 

 

 Ludo De Brabander is een Gentse vredesactivist, opiniemaker en woordvoerder van de vredesorganisatie Vrede vzw.

In 2009 publiceerde hij samen met Georges Spriet zijn eerste boek Als de NAVO de passie preekt. Hierin profileert hij zich een uitgesproken tegenstander van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Hij schrijft opiniestukken voor o.a. Knack en MO*Magazine.

 

 

 

 

Jeroen Zuallaert (moderator)

 

 

 

Jeroen Zuallaert is dé Ruslandjournalist van Knack. Voor dat tijdschrift schreef hij al talloze bijdragen over de Russische binnen- en buitenlandse politiek.

Zuallaert covert momenteel de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Daarnaast laat hij in de Knack-reeks Stemmen uit Oekraïne, gewone Oekraïners aan het woord over hun kijk op de groeiende spanningen.

 

© Knack


MAANDAG 21 MAART 2022 - 20:00 (DEUREN 19:30)
GEUZENHUIS -KANTIENBERG 9,9000 GENT


EEN ORGANISATIE VAN

GEUZENHUIS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INKOM

€ 8

€ 4 (leden / -26j)

Ter plaatse te betalen

 

De opbrengst van deze lezing zal integraal

gestort worden aan het Rode Kruis,

ten voordele van humanitaire hulp in Oekraïne.

WEL EVEN INSCHRIJVEN A.U.B.

! deze avond is volzet !

INFO
COMMUNICATIE@geuzenhuis.be