Wat vieren we op Lupercalia?

 

Foto: Lupercalia 2013, oorspronkelijk idee ontwikkeld door het Vermeylenfonds.

 

 

 

Lupercalia: een heidens liefdesfeest

14 februari, Valentijn. Voor de één een dag om dat ontbijt-op-bed plateautje van onder het stof te halen. Voor de andere een hoogdag voor de commercie.

In normale omstandigheden - ja, pandemie, bingo - vierden we komend weekend de liefde op Lupercalia 2022. Een festival over liefde, lichamelijkheid, erotiek en seksualiteit dat het Geuzenhuis, deMens.nu, het Vermeylenfonds en het Humanistisch Verbond in februari wilden organiseren.

Het idee van Lupercalia ontstond enkele jaren geleden bij het Vermeylenfonds en haalt zijn inspiratie bij de heidense vruchtbaarheidsriten. De Lupercalia zijn oude herdenkingsfeesten ter ere van Faunus, op 15 februari. Het doel: vruchtbaarheid brengen en het volk reinigen. De Luperci (priesters van Faunus) liepen in geitenvellen gekleed rondom de Palatijn, het oudste deel van Rome. Met riemen, gemaakt uit het vel van geofferde geiten, sloegen ze de aanwezige vrouwen: een vruchtbaarheid bevorderende ritus.

Later kerstenden we dit festijn tot Valentijn. Er bestaan verschillende theorieën, maar het verhaal rond een priester uit Rome die Valentijn heet, zou de oorsprong wel eens kunnen verklaren. Keizer Claudius II had Romeinse soldaten in de derde eeuw verboden te trouwen. Ongehuwde mannen waren betere soldaten volgens hem. Priester Valentijn negeerde de regel en ronselde ijverig wat extra zieltjes door de jonge soldaten toch in het geheim te trouwen. Keizer Claudius ontdekte de 'liefdesdaad' en executeerde Valentijn. 

.            

Foto links: DvH | Foto rechts: Chantal De Cock

 
   

Lupercalia 2022

Lupercalia 2022 had een feest moeten worden met literatuur, poëzie, performance, beeldende kunst, lezingen, theater en ... dirty movies. Het festival zou doorgaan in de charmante, burleske, ietwat rommelige sfeer van Theater Tinnenpot.

Maar een ongeluk komt nooit alleen, zo blijkt! In december kwam bovendien Jo Decaluwe, bezieler en eigenaar van Tinnenpot, te overlijden. We staken Lupercalia 2022, alvast voor één jaar, terug in de kast.

Vandaag kijken we alvast uit naar een nieuwe datum voor Lupercalia 2023. Op zaterdag 18 februari 2023 verwelkomen we u graag terug in de zalen van Theater Tinnenpot. 


Blijf op de hoogte van Lupercalia 2023 via onze nieuwsbrief. 

Ja, graag!