WEEK VAN DE BELGISCHE MUZIEK - BELGISCHE POPNUMMERS FILOSOFISCH ONTLEED


     
 

Van maandag 31 januari tot en met zondag 6 februari staat Belgische muziek centraal tijdens de Week van de Belgische muziek. Voor ons een ideaal moment om 4 Belgische popnummers onder te loep te nemen en te testen op hun filosofisch gehalte. 

We blikken hiervoor terug naar een project uit de maand van de filosofie 2021, afgelopen april. We nodigden de controleurs van Belpop Control uit en samen met drie filosofen analyseerden we de filosofische ideeën in 4 Belgische popsongs.

Jawel, er zit meer in een liedje dan je denkt! 

      

 
 

(1) Try to believe it's getting better — Jan Leyers

 Muzikant, zanger en filosoof Jan Leyers noemt zijn eigen nummer The Way to your heart een kruistocht. De monsterhit van Soulsister  is geen klassiek liefdesverhaal, maar bezingt veroveren, brandschatten en Dionysos. 

 


 
 

(2) Laat Louis Neefs een bloem — Jean Paul Van Bendegem

Professor Filosofie Jean Paul Van Bendegem koestert nostalgische gevoelens bij Laat ons een bloem van Louis Neefs. Hij ziet in het nummer linken met de hedendaagse betonstop, de klimaatbeweging en bekent zich tot het cynisch optimisme.

 
 

(3) Is sympathie liefde? — Alicja Gescinska 

Filosoof en schrijver Alicja Gescinska denkt mee na over wat sympathie dan wel kan zijn. Is sympathie een voorbode van liefde? Is liefde per definitie een romantische liefde? Of kan je liefde voelen voor god, je kinderen, of een cocktail? En omgekeerd: is liefde wel sympathie?

 
 
 

(4)Tout oublier? —Jean Paul Van Bendegem

Jean Paul Van Bendegem vindt in een schijnbaar lichte popsong een link met de theorieën van Ludwig Witgenstein.