UITGESTELD: Karma Hotel - ons gevangenissysteem kritisch bekeken


 
 

 

 UPDATE 24/11/21: Karma Hotel 2021 wordt omwille van de stijgende coronacijfers uitgesteld tot een nader te bepalen datum. Een nieuwe datum volgt. 

 

Welke doelen streeft ons gevangenissysteem na? Hoe menswaardig is dit systeem van vrijheidsberoving? En welke alternatieven zijn er voorradig? Hans Claus en Tom Vander Beken buigen zich op woensdag 1 december tijdens onze gespreksavond  over deze vragen. 

Karma Hotel  

Is de gevangenis écht een hotel? Hoe komen mensen in detentie terug van deze vakantie? En waarom gaan mensen die een crimineel feit pleegden überhaupt naar de gevangenis?
Op deze en andere vragen probeert Karma Hotel een antwoord te formuleren in het kader van de Nationale dagen van de Gevangenis.

Voorproeven van het thema kan alvast met de intrigerende gesprekken van Karma Hotel 2020. Vanuit verschillende standpunten - het slachtoffer, de filosoof, de ervaringsdeskundige, de psycholoog, ... - wordt een blik geworpen op detentie. Je kan ze allemaal  herbeluisteren en/of bekijken via de website van Karma Hotel, het YouTube kanaal of via Spotify

 
 
Nationale dagen van de Gevangenis
 

De Nationale Dagen van de Gevangenis (NDG) is een initiatief van een aantal pluralistische groeperingen en organisaties. Ze willen over de Belgische situatie binnen de gevangenismuren informeren en de dialoog hieromtrent stimuleren. Voor deze 8ste editie, van 19 november tot en met 5 december 2021 werd er gekozen voor het thema "WIE NIET WEG IS, IS GEZIEN!"

 Tijdens de Nationale Dagen van de Gevangenis kun je over heel België verschillende activiteiten volgen. Alle info hieromtrent vind je op de officiële website van de Nationale Dagen van de Gevangenis.

Tijdens deze verschillende evenementen in deze periode, wil de NDG aandacht vestigen op de absolute noodzaak om tijdens de periode van opsluiting alle soorten banden met de buitenwereld te behouden en versterken. Want het bestrijden van isolatie en eenzaamheid kent niet enkel voordelen tijdens detentie. Dit is een manier om verder te focussen op begeleiding na detentie én bereidt hen bovendien ook beter voor op hun vrijlating.

Ook deMens.nu en de huizenvandeMens organiseren in deze periode verschillende evenementen die te maken hebben met ethiek, mentale weerbaarheid, zorg en morele dienstverlening binnen ons gevangeniswezen.

Het volledige aanbod vind je op de website van deMens.nu. Hans Claus

Hans Claus (1962) heeft een diploma licentiaat criminologie en is gevangenisdirecteur van de strafinrichting Oudenaarde. Daarnaast schreef hij Achter de tralies, waarin hij detentie onder de loep neemt. Hans Claus kiest resoluut voor resocialisatie in plaats van isolatie en stampte daarom een alternatieve vorm van detentie uit de grond: vzw De Huizen.

   
 
     
   

Tom Vander Beken


 

 

 

 

 

 

Tom Vander Beken is criminoloog, jurist en doctor in de rechten. Momenteel is hij professor aan de UGent (vakgroep criminologie, strafrecht en sociaal recht). Als directeur leidt hij het Institute for International Research on Criminal Policy (IRCP). Hij publiceert in nationale en internationale tijdschriften en boeken rond diverse aspecten van strafrechtsbedeling en criminologie.

 
   
 
 

XXX

GEUZENHUIS - KANTIENBERG 9, 9000 GENT


EEN ORGANISATIE VAN

GEUZENHUIS i.s.m. VermeylenfondsUPDATE

KARMA HOTEL wordt uitgesteld

tot een nader te bepalen datum.

 

MEER INFO 

communicatie@geuzenhuis.be