Boekvoorstelling 'Humanisme in woelige tijden' door Rik Pinxten


 

 

 

Is humanisme gedateerd of net nu heel acuut nodig? Rik Pinxten vraagt het zich af in zijn nieuwste boek Humanisme in woelige tijden. Dat stelt hij op woensdag 24 november voor in de Zebrastraat  in Gent.

Humanisme in woelige tijden 

 


Wat is er veranderd sinds de wereldverovering door het Westen uit vorige eeuwen en het oude humanisme? De westerse mens blijkt roofzuchtig en dreigt de mensheid in de vernieling te duwen met klimaatveranderingen, structurele ongelijkheid en uitroeiing van de biodiversiteit.

Daarom bepleit dit boek onze basishouding te veranderen: ja humanisme en democratie, maar dan voorbij het hyperindividualisme en de vermarkting van mens en natuur. We kunnen daarbij leren van de zogenaamde primitieve culturen in hun omgang met de natuur. En we kunnen leren luisteren naar anderen, in plaats van hen vanzelfsprekend te negeren en vernederen. Zo’n vernieuwd niet-eurocentrisch en ecologisch humanisme en democratisch denken moeten we uitwerken, eerlijk maar ook bescheidener dan we gewend zijn.

Dit boek geeft bouwstenen voor dit nieuwe wervende verhaal, ook om het opkomend populisme en antihumanisme à la Trump en Bolsonaro of de nieuwe autoritaire wereldspelers zoals China een halt toe te roepen met een menswaardig, sociaal en intercultureel zingevend en respectvol verhaal.

 

SCHRIJF JE HIER IN 

 

Programma boekvoorstelling

Boekvoorstelling door Rik Pinxten

Inleiding door Lieven Tavernier & Erika Vercammen

Uitgeverij Gompel & Svacina zal aanwezig zijn.

Achteraf is er de mogelijkheid tot een drankje aan de bar.  

Biografie Rik Pinxten


 

Rik Pinxten is onderzoeker en hoogleraar in de culturele antropologie en vergelijkende religiestudie aan de Universiteit van Gent. Hij verrichtte veldwerk bij de Navajo-indianen in de Verenigde Staten en schreef een reeks boeken en artikelen in verschillende talen over cultuur, religie, opvoeding en intercultureel samenleven.

 
 
 
   
 
 

WOENSDAG 24 NOVEMBER 2021 - 19:30 -21:30
ZEBRASTRAAT -  Zebrastraat 32/001 , 9000 GENT


EEN ORGANISATIE VAN

HUMANISTISCH VERBOND i.s.m. UITGEVERIJ GOMPEL & SVACINAGRATIS
WEL VOORAF INSCHRIJVEN


INFO EN INSCHRIJVEN
 VIA DIT FORMULIER