Boekvoorstelling 'Chef-kok in IG Auschwitz' van Dirk Verhofstadt en Annie Van Paemel


 

 

 

'Chef-kok in IG Auschwitz' vertelt de oorlogsgeschiedenis van Willy Van Paemel, zijn latere echtgenote Yvonne Schollen en IG Farben. Auteurs Annie Van Paemel en Dirk Verhofstadt verbinden de persoonlijke familiegeschiedenis van Van Paemel met de grote historische gebeurtenissen van de eerste helft twintigste eeuw.

Op donderdag 2 december stellen beide auteurs 'Chef-kok in IG Auschwitz' voor met een boeiend avondprogramma.


Chef-kok in IG Auschwitz 

 


Na de dood van haar moeder vond Annie Van Paemel een pakje liefdesbrieven van haar vader Willy gericht aan zijn verloofde Yvonne Schollen. Onderaan stond het afzendadres: Lager II, Auschwitz III, Deutschland.

Dit pakje vormde het begin van een speurtocht van Annie Van Paemel en Dirk Verhofstadt naar het leven van Willy voor en tijdens zijn gedwongen verblijf in Auschwitz III. Hij was een ‘bevoorrechte’ getuige van de cynische en inhumane manier waarop de SS’ers en IG Farben de gevangenen behandelden.

De auteurs graven diep in tal van archieven, brieven en andere documenten naar de symbiose tussen de nazi’s en de louter op winstbejag gerichte leiders van IG Farben die na de oorlog nauwelijks gestraft werden voor hun gruwelijke daden.

 

schrijf je hier in 

 

Programma boekvoorstelling

19u00: deuren open
20u00: verwelkoming
20u10: inleiding door Christophe Busch, directeur van het Hannah Arendt Instituut
20u30: presentatie door Annie Van Paemel en Dirk Verhofstadt
21u15: Q&A
21u30: receptie aangeboden door Liberas
Biografie Dirk Verhofstadt


 

Dirk Verhofstadt is politiek filosoof, professor media en ethiek aan de UGent en publicist. Verhofstadt is een vurige liberaal en voorvechter van het individuele zelfbeschikkingsrecht van elke mens. Het eerder rechtse liberalisme is niet aan Dirk Verhofstadt besteed: het neoliberalisme en het libertarisme vindt hij aanfluitingen van het ware liberale gedachtegoed.


Als publicist en opiniemaker is Verhofstadt wellicht het bekendst omwille van zijn radicale religiekritiek, die hij neerpende in boeken als In naam van God en Atheïsme als basis voor de moraal. Hij stelt onomwonden dat religies inhumaan en onverdraagzaam zijn. Recent oogstte Verhofstadt veel bijval met zijn boek over het levensverhaal van Ibe Leib Kartuz. Kleermaker in Auschwitz.

 
 
 
   
 
 

DONDERDAG 02 december 2021 - 20:00
LIBERAS - KRAMERSPLEIN 23, 9000 GENT


EEN ORGANISATIE VAN

GEUZENHUIS i.s.m. Liberales | Willemsfonds| Vermeylenfonds | Liberas | Uitgeverij HoutekietGRATIS
WEL EVEN INSCHRIJVEN A.U.B.


INFO en inschrijven
inschrijven@liberas.eu