Finland test basisinkomen

Het langverwachte experiment rond het basisinkomen in Finland gaat in 2017 van start. Voorlopig zullen 2000 werklozen 560 euro per maand ontvangen maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het systeem uitgebreid wordt naar alle Finse burgers. Aan het maandelijkse bedrag zouden geen voorwaarden vasthangen.

Premier Juha Sipilä brengt daarmee zijn belangrijkste verkiezingsbelofte in de praktijk. Met het basisinkomen wil hij werkgelegenheid creëren en het sociale-zekerheidssysteem uitbreiden. Uit alle werklozen in Finland werden 2000 willekeurige kandidaten gekozen die twee jaar lang elke maand 560 euro zullen krijgen. Die groep zal dan vergeleken worden met een controlegroep. 

De Finse econoom Olli Kärkkäinen is tevreden met het experiment. "Het grootste probleem is dat jonge mensen geen job vinden na het afstuderen. Het effect dat twee tot drie jaar werkloosheid heeft op een jong persoon is verwoestend." Door werklozen een basisinkomen te geven wil de Finse regering hen stimuleren om laagbetaalde jobs te aanvaarden of onbetaalde stages te lopen. Zo is het 'ervaringsprobleem' sneller van de baan.

Als het experiment slaagt zal Finland het eerste land worden dat een basisinkomen invoert. Wil je meer weten over dit onderwerp, neem dan zeker eens een kijkje op marketplace.org waar alles tot in het detail uitgelegd wordt.

Bronnen: De Morgen, Marketplace.org