Geuzenhuis Nieuws


GENTSE KINDEREN VIEREN FEEST VRIJZINNIGE JEUGD OP ZATERDAG 6 JUNI

Ook dit jaar werken het comité Feest Vrijzinnige Jeugd, het VC Geuzenhuis, ouders en grootouders, sympathisanten ende leerkrachten moraal van niet minder dan 36 scholen samen om al onze feestelingen een speciale dag te bezorgen. Met workshops die zinderen van creativiteit, muzikaliteit en jeugdige energie. Dit jaar kozen we voor het thema ‘vrijheid’.
meer...


PROFUNDO GENT

Vraag je je soms af wat Sikhs allemaal uitspoken in hun Gurdwara? Wat een imam of vrijzinnig-humanistisch consulent nu eigenlijk doet? Profundo is er voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat er zich achter de gevels van de Gentse levensbeschouwelijke gebouwen afspeelt, en van binnenuit wil kennismaken met de diverse levensbeschouwelijke gemeenschappen van Gent.
meer...

GEUS VAN GENT IS TWEEDE BESTE BIERCAFÉ VAN VLAANDEREN

Dat De Geus van Gent tot de beste biercafés van Vlaanderen wisten we al lang, maar dit certificaat maakt het officieel.
meer...


Studienamiddag: "het goede leven"

Wat is het goede leven? Over deze vraag buigen filosofen zich sinds mensenheugenis. Ze is ook in 2017 nog brandend actueel, want nog nooit hadden we het zo goed en voelden we ons zo slecht. We leven langer, hebben meer vrije tijd, wetenschap en technologie bieden soms onvoorstelbare mogelijkheden. Maar er was ook nooit zoveel burn-out en depressie. Wat maakt mensen gelukkig? Hoe kan de maatschappij bijdragen tot een goed leven? Of hoe werkt ze dat net tegen? Hoe zin geven aan ons leven? En kan een leven ‘voltooid’ zijn? Deze vragen komen aan bod tijdens de studienamiddag over het goede leven op zaterdag 4 februari. 
meer...

            

SOLLICITEREN WORDT EEN PAK EENVOUDIGER MET WERKWIKI.BE

"Solliciteren is een full-time job", hoort men wel eens zeggen. Niemand kan ontkennen dat werk zoeken een vermoeiende en vaak demotiverende bezigheid is. Om werkzoekenden te helpen bij het vinden van een job lanceerde Co-Searching, een organisatie voor werkzoekenden op 12 december zijn nieuwe kennisdatabase: Werkwiki.be
meer...

FINLAND TEST BASISINKOMEN

Het langverwachte experiment rond het basisinkomen in Finland gaat in 2017 van start. Voorlopig zullen 2000 werklozen 560 euro per maand ontvangen maar uiteindelijk is het de bedoeling dat het systeem uitgebreid wordt naar alle Finse burgers. Aan het maandelijkse bedrag zouden geen voorwaarden vasthangen. 

meer...

VERJAARDAG ABORTUSWET: OPROEP OM ABORTUS UIT HET STRAFWETBOEK TE SCHRAPPEN

Op 3 april bestaat de Belgische abortuswet 27 jaar. Sinds de wet van 3 april 1990 is abortus geen strafbaar feit meer als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden.
meer...

INTERLEVENSBESCHOUWELIJK PANELGESPREK

'is een europese, rationele en moderne islam mogelijk?'

Op zaterdag 21 januari 2017 gaan een imam, een christelijk theologe en een vrijzinnige in gesprek over de vraag of en hoe een moderne, rationele en Europese islam mogelijk is.
Auteur Khalid Benhaddou wordt weleens de verpersoonlijking van de ‘rationele islam’ genoemd. Hij staat voor een moderne islam die de westerse democratische regels en de Europese verlichtingswaarden wil verzoenen met de wijsheid van de Koran, een visie die hij beschrijft in zijn boek Is dit nu de islam? Na zijn korte boekvoorstelling gaat hij in gesprek met het panel en het publiek.
meer...

DIGIMORES DEBATWEDSTRIJD

Ook dit jaar slaan Hujo, Digimores, dehuizenvandeMens en deMens.nu de handen in elkaar voor een nieuwe editie van de Digimores Debatwedstrijd. Tijdens de regionale voorrondes gaan we opnieuw op zoek naar de meest kritische geesten van de 3de graad secundair onderwijs. 
meer...

BELGIË SCOORT HOOG IN HET FREEDOM OF THOUGHT RAPPORT

De International Humanist and Ethical Union (IHEU) lanceert elk jaar een 'freedom of thought report', dat in kaart brengt hoe het wereldwijd gesteld is met de vrijheid van denken. “De focus op ‘religieuze vrijheid’ laat niet-gelovigen in de kou staan”, stelt de nieuw aangeworven VN expert Mr. Ahmed Shaheed, die vrijheid van religie en geloof onderzoekt. 

In het rapport wordt elk land onderzocht hoe het gesteld is met het recht op vrije meningsuiting. 
meer...


DE WARMSTE WEEK IN HET GEUZENHUIS

Ook dit jaar lanceert Studio Brussel weer zijn Warmste Week waarbij heel Vlaanderen wordt opgeroepen om benefietacties te organiseren om goede doelen te steunen. 

Jeugdhulporganisatie 'De Cocon' spant dit jaar samen met het Geuzenhuis en huisvandeMens Gent en organiseert op zondag 18 december zijn eigen benefietactie met een theatervoorstelling van Pascale Platel 
meer...