DARWINDAG 2022 met Johan Braeckman


     

 

 

 Darwindag 2022 met filosoof Johan Braeckman
 
 Op 12 februari vieren we overal ter wereld Darwindag: de geboortedag van Charles Darwin. Het Geuzenhuis en het Fonds Lucien De Coninck vieren die dag de grondlegger van de evolutietheorie met een Darwinlezing. Op 12.02.2022 luisteren we naar filosoof én evolutietheorie specialist Johan Braeckman.
 
Herbekijk de volledige lezing hieronder.

Slides lezing: Darwin, orchideeën en fake news.pdf

 

WAAROM VIEREN WE DARWINDAG? 

Darwins werk en leven lieten een blijvende impact na op wetenschap, filosofie en de gehele mensheid. Zijn ontdekking van natuurlijke selectie als het mechanisme achter de geleidelijke evolutie van het leven, bevrijdde immers de wetenschappelijke vooruitgang van theologische barrières. Zo maakte hij het mogelijk onze plaats als mens in het universum beter te begrijpen.

Zonder deze grote ontdekking, waren de grote doorbraken op vlak van gezondheid en menselijk welzijn van de laatste tweehonderd jaar onmogelijk geweest.
Darwins invloed op biologie, kosmologie en de wetenschappelijke methode kunnen met andere woorden moeilijk overschat worden. Toch is het vooral zijn verlangen naar waarheid, zijn niet-aflatende nieuwsgierigheid en zijn intellectuele moed die ons keer op keer inspireren. 

DARWINLEZING 2022: JOHAN BRAECKMAN

DE KUNST VAN HET MISLEIDEN: OVER ORCHIDEEËN EN FAKE NEWS

Darwins meesterwerk On the Origin of Species doet bij velen een belletje rinkelen. Maar Charles Darwins oeuvre is natuurlijk groter en omvat ook tal van minder bekende werken. In één daarvan beschrijft Darwin de unieke manier waarop insecten orchideeën bevruchten. Of beter: hoe de bloemen van orchideeën insecten nabootsen, mimicry genaamd, zo de insecten misleiden en ervoor zorgen dat de planten zich kunnen voortplanten.

Johan Braeckman zal tijdens de lezing de manier waarop orchideeën insecten begoochelen, vergelijken met de technieken die con men en andere bedriegers gebruiken om mensen te misleiden. Orchideeën doen aan fake advertising, wat ook typerend is voor kunstvervalsers, phishing criminelen, kwakzalvers, enzovoort.

Anders dan insecten, kunnen mensen het bedrog wel doorprikken.
Maar hoe? Ontdek hoe we ons tegen deze informatiecharlatans kunnen bewapenen. 

 

Darwindag 2022 is een organisatie van het Geuzenhuis in samenwerking met Fonds Lucien De Coninck . 

 

OVER JOHAN BRAECKMAN

Johan Braeckman is een van de bekendste filosofen van Vlaanderen. Hij is professor bij de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent. Daarnaast schrijft hij en geeft hij regelmatig lezingen over onderwerpen als kritisch denken, de evolutietheorie, bio-ethiek, wetenschap en religie. Als geen ander verstaat Braeckman hoe het wetenschappelijk en filosofisch denken op een bevattelijke en onderhoudende manier onder de aandacht te brengen.

 

OVER FONDS LUCIEN DE CONINCK

Het Fonds Lucien De Coninck organiseert studiedagen en lezingen, met een focus op wetenschap met maatschappelijk en ethisch engagement. Daarnaast stimuleert het fonds het vrijzinnig humanistisch wetenschappelijk onderzoek door middel van het toekennen van een prijs aan jonge veelbelovende vrijzinnige vorsers. Dit afwisselend in het domein van de biologische én de ethische wetenschappen.

Meer weten? Bekijk hier de website. 

 

 Herbekijk 

 Benieuwd naar de Darwinlezing van 2021? Herbekijk hieronder de lezing van de vooraanstaande Amerikaanse filosofe Ruth Millikan.

Meer info over de lezing lees je hier

 

 
     
   
 
 
 

ZATERDAG 12 FEBRUARI 2022 - 20:00
ONLINE VIA ZOOM


EEN ORGANISATIE VAN

GEUZENHUIS

FONDS LUCIEN DE CONINCK


DIT EVENT IS AFGELOPEN. INFO 
thomas@geuzenhuis.be