Boekvoorstelling Brecht Decoene '9/11. 20 jaar complotdenken' Tom Van de Weghe interviewt Brecht Decoene over 20 jaar complotdenken | 21 september | VOLZET


 
 
 

 

De aanslagen van 11 september 2001 veranderden de wereld. Twintig jaar later stelt filosoof Brecht Decoene vast dat in tijden van fake news en complotdenken ‘de moeder der complottheorieën’ haar grote aantrekkingskracht behoudt. In zijn nieuwe boek 9/11. 20 jaar complotdenken houdt hij de verschillende complottheorieën kritisch tegen het licht en zoomt hij in op de zogenaamde 9/11-truthersbeweging.

9/11 – Twintig jaar complotdenken 


Konden de terroristen wel een vliegtuig besturen? Reageerde de luchtverkeersleiding niet verdacht traag? Misschien gebruikte de Amerikaanse overheid wel zelf explosieven om de Twin Towers gecontroleerd te laten instorten? En wat met WTC7? Wat moeten we nu van dergelijke beweringen maken? Zit er enige grond in bepaalde complottheorieën? En waarom blijven ze zo vaak circuleren? Brecht Decoene gaat op zoek naar de oorsprong en de aantrekkingskracht van alternatieve verklaringen voor 9/11.

Decoene verdiepte zich de afgelopen tien jaar grondig in de zogenaamde 9/11-truthersbeweging. Hij beschrijft de complotkringen die ontstonden na de aanslagen en de figuren die daarin centraal staan. Hij legt de populairste complotversies op de snijtafel, beoordeelt ze op hun onderlinge consistentie en legt uit hoe men hun waarheidsgehalte rationeel kan inschatten.


Brecht Decoene


Of het nu gaat over hagedismensen, kindermisbruik in pizzarestaurants of een elite van satanistische pedofielen: moraalfilosoof en auteur Brecht Decoene ontkracht op genadeloze wijze allerhande bullshit. Al 20 jaar lang bestudeert hij complottheorieën en samenzeweringsdenkers, hun aantrekkingskracht en vuistregels om ertegen te argumenteren.

Eerder schreef hij Achterdocht tussen feit en fictie. Kritisch omgaan met complottheorieën.

In het dagelijks leven maakt Brecht zich nuttig als leerkracht zedenleer en bestuurslid bij SKEPP (de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale).

 

Tom Van de Weghe

 Tom Van de Weghe is een Vlaams journalist en documentairemaker. Van 2007 tot 2012 was hij VRT-correspondent in China, daarna tot 2016 in de Verenigde Staten. In 2018 werd hij geselecteerd om een jaar lang onderzoek te doen aan de prestigieuze universiteit van Stanford naar de impact van artificiële intelligentie in het kader van de strijd tegen nepnieuws.

 

 


 

 

 

 
   
 
 

DINSDAG 21 SEPTEMBER 2021 - 19:30
GEUZENHUIS - KANTIENBERG 9, 9000 GENT


EEN ORGANISATIE VAN

GEUZENHUIS i.s.m. ASP Editions | VUBPRESS | Humanistisch Verbond GentGRATIS
Wel even inschrijven a.u.b.

VOLZET