ZOTTEGEM


 

maandag 28 september 2020, 19:30

Burn-out in kindertaal: auteurslezing

huisvandeMens Zottegem i.s.m. Huis van het Kind

Sarah Van Wolputte

Waarom is mama toch zo vaak moe, boos of verdrietig? Sarah Van Wolputte, moeder van drie kinderen, kreeg zelf een burn out. Maar hoe leg je dat uit aan kinderen? Er was niets op dat gebied.

Sarah schreef daarom het sprookje 'Viktor en het vuur'. Het allereerste kinderboek dat in toegankelijke taal uitlegt wat stress is, hoe een burn out eruitziet en hoe je, vanaf je kinderjaren, kunt oefenen in je balans te behouden. Zo kun je ook uitleggen wat er met mama, papa of tante aan de hand is. 

Laten we de volgende generatie opgroeien met kennis die heel normaal hoort te zijn maar nog niet op school wordt onderwezen. Je kunt het niet vroeg genoeg leren.

Geschikt voor kinderen vanaf 4 à 5 jaar; een 'eye opener' voor kinderen vanaf 6 à 7. Voorwoord: psychiater dr. Dirk De Wachter.

"Vergeet de kinderen niet. Dit boek nodigt uit om op een creatieve en kindvriendelijke manier in dialoog te gaan." - Dirk De Wachter

Deelname: gratis, met verplichte inschrijving 

Info en inschrijving: zottegem@demens.nu / 09 326 85 70 / via het Facebook event

Locatie: Ridderzaal - Kasteel Van Egmont, Heldenlaan, 9620 Zottegem

 

donderdag 15 oktober 2020, 19:30

Euthanasie bij ondraaglijk psychisch lijden (o.v. door corona)

HUISVANDEMENS ZOTTEGEM I.S.M. SIMILIES VZW

Een ouderpaar brengt het verhaal over hun dochter

Dit is een infoavond, op basis van een getuigenis. Er is tevens ondersteuning door en een Q&A met Lieve Thienpont, Psychiater, LEIF-arts en voorzitter van Vonkel vzw.
Johan Braeckman doceert wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en publiceerde meerdere boeken en hoorcolleges over wijsbegeerte en wetenschap.

Deelname: vrije bijdrage

Info en inschrijving: zottegem@demens.nu / 09 326 85 70 / tinyurl.com/euthanasie-psychisch

Locatie: huisvandeMens Zottegem - Hoogstraat 42, 9620 Zottegem

 

 

donderdag 26 november 2020, 19:30

Lezing: Verlichtingsfundamentalisme, een contradictio in terminis? (onder voorbehoud door corona!)

GRIJZE GEUZEN ZOTTEGEM

prof. dr. Johan Braeckman

Kan men "fundamentalistisch" zijn met betrekking tot waarden zoals emancipatie, redelijkheid, menslievendheid en rechtvaardigheid? Of gaat het hier louter over een retorisch manoeuvre van diegenen die weerstand voelen tegenover de idealen van de Verlichting? In deze lezing wikken en wegen we enkele kritieken op de Verlichtingsfilosofie. We focussen op de vraag of het klopt dat men de Verlichting "fundamentalistisch" kan interpreteren, en gaan na of de zogenaamde "dialectiek van de Verlichting" tot een ontsporing van de Verlichtingsidealen heeft geleid.

Johan Braeckman doceert wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en publiceerde meerdere boeken en hoorcolleges over wijsbegeerte en wetenschap.

Deelname: €6 en €5 (leden HV of GG)

Info en inschrijving: zottegem@demens.nu / 09 326 85 70 / tinyurl.com/verlichting-zottegem

Locatie: huisvandeMens Zottegem - Hoogstraat 42, 9620 Zottegem

 

dinsdag 8 december 2020, 19:30

Licht op: Jachtige Tijden (o.v. door corona; mogelijk digitaal)

HUISVANDEMENS ZOTTEGEM

Serge Ornelis

We leven in jachtige tijden. Mensen zijn druk druk druk en voelen zich opgejaagd. We krijgen de raad te vertragen en te luieren, maar er is nog zoveel te doen. En zo weinig tijd. Een ander advies is aan time-management te doen: technieken toepassen die ons helpen om tijd te winnen.

Serge Ornelis geeft al meer dan twintig jaar opleidingen in communicatie, leiderschap en time-management. Gaandeweg werd hij er zich bewust van dat time-management slechts een beperkt antwoord is op de jachtigheid en het tijdsgebrek die mensen ervaren. Daarom ging hij op zoek naar andere antwoorden. Tijdens deze lezing vertelt Serge over hoe we kunnen leren omgaan met jachtigheid en tijdsgebrek. Hij geeft antwoorden op vragen als: Hoe jachtig zijn onze tijden? Wat is tijd eigenlijk? Waarom werkt time-management niet (helemaal)? Welke relatie hebben we met tijd? Hoe kunnen we leren met tijd te spelen? Een lez ing waarmee we onze tijd niet verspelen.

Deelname: €6 en €5 (leden HV of GG)

Info en inschrijving: zottegem@demens.nu / 09 326 85 70 / tinyurl.com/jachtige-tijden 

Locatie: huisvandeMens Zottegem - Hoogstraat 42, 9620 Zottegem

 

donderdag 10 december 2020, 19:30

Lezing: Kinderen van de Ijzer (onder voorbehoud door corona!)

GRIJZE GEUZEN ZOTTEGEM

Anne Provoost

'Kinderen van de IJzer' is het verhaal van de grootscheepse actie die de Belgische overheid organiseerde voor de kinderen uit de frontstreek: de evacuatie naar buitenlandse kolonies. Anne Provoost vernam het verhaal van haar grootmoeder, Anna Vandewalle, zelf een koloniekind, die gedurende de oorlogsjaren en langer (1915-1919) in een kolonie in hartje Parijs verbleef.

De schrijfster reconstrueert deze periode op basis van de mondelinge getuigenissen en op basis van de opzoekingen die zij deed o.a. in de Parijse kloosters. Ze stoffeert haar verhaal met tientallen foto's. Ze achterhaalde hoe deze kinderen de oorlogsjaren overleefden weggerukt uit hun ouderlijke nest. Ze maakt een reconstructie van een gebeuren dat veel families in de Westhoek heeft geraakt.

 

Deelname: €6 en €5 (leden HV of GG)

Info en inschrijving: zottegem@demens.nu / 09 326 85 70 / tinyurl.com/ijzer-provoost

Locatie: huisvandeMens Zottegem - Hoogstraat 42, 9620 Zottegem

 

 

 

 

 

VOEG EVENT TOE 

AALST  

DEINZE   

DENDERLEEUW    

DENDERMONDE    

DRONGEN

EEKLO   


GENT  

GERAARDSBERGEN    

HERZELE    

LOCHRISTI  

MOERBEKE-WAAS

OUDENAARDE 

RONSE   

SINT-NIKLAAS 

WAARSCHOOT  

ZELZATE 

ZOMERGEM

ZOTTEGEM