Agenda Oost-Vlaanderen

 

AALST

 

 

 

 

 

DONDERDAG 10 OKTOBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

ARTIFICIËLE INTELLIGENTIE: VLOEK OF ZEGEN?

 

 

Pieter Buteneers

 

 

UPV VZW I.S.M. VORMINGPLUS VLAAMSE ARDENNEN-DENDER

 

 

 

 

 

Grote namen zoals de Facebook founder Mark Zuckerberg en de SpaceX en Tesla founder Elon Musk hebben zich in het openbaar al uitgesproken over de impact van artificie¨le intelligentie: de ene met verhalen over het beloofde land, de andere met regelrechte doemscenario's. Maar wat is dit mythisch verschijnsel uit science-fictionverhalen nu eigenlijk echt? Hoe ziet het er vandaag de dag uit? En zal het al onze jobs of zelfs ons bestaan uitroeien? In deze lezing ga ik dieper in op hoe het er vandaag aan toe gaat in de wereld van Artificie¨le Intelligentie en Machine Learning, en schets ik de meest realistische scenario's en onzekerheden voor de toekomst.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: ccdewerf@aalst.be - 053 72 38 11

www.ccdewerf.be/agenda/2587/pieter-buteneers

Locatie: CC De Werf, Molenstraat 51, Aalst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DINSDAG 22 OKTOBER 2019 - 14:30

 

 

 

 

 

ARTOSE, OORZAKEN EN BEHANDELING

 

 

dr. Mark Walschot

 

 

UPV VZW I.S.M. OKRA MIDDEN-VLAANDEREN

 

 

 

 

 

Van alle reumatische aandoeningen is artrose het vaakst voorkomend. Het zorgt voor pijn en stijfheid en kan iemand sterk beperken in zijn of haar dagelijkse bezigheden. Maar hoe ontstaat artrose eigenlijk? En wat kan eraan gedaan worden? Dokter Walschot (UZ Brussel) zet op een rijtje wat u moet weten over de aandoening en de mogelijke behandeling ervan.

 

 

 

 

 

Deelname: € 5

Info en inschrijving: annelien.poppe@cm.be

Locatie: LDC De Maretak, Albrechtlaan 119A, Aalst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAANDAG 18 NOVEMBER 2019 - 19:00

 

 

 

 

 

DE ZIN EN ONZIN VAN ANTIDEPRESSIVA

 

 

prof. dr. Mattias Desmet (UGent)

 

 

UPV KERN DENDERSTREEK I.S.M. STAD AALST

 

 

 

 

 

Antidepressiva worden vaak naar voor geschoven als een wetenschappelijk onderbouwd middel tegen depressie (en andere psychische problemen). Experts wijzen er nochtans op dat de wetenschappelijke basis ervan eerder problematisch is. Sommige meta-analyses besluiten dat antidepressiva niet of nauwelijks effectiever zijn dan placebo’s, de veronderstelde biochemische mechanismen van hun werkzaamheid blijken nauwelijks wetenschappelijk aangetoond en sommige studies suggereren zelfs een verhoogd risico op suïcide bij het gebruik ervan. Deze lezing zal ingaan op de vraag wat wetenschappelijk onderzoek ons nu al dan niet toelaat om te besluiten omtrent de werkzaamheid van antidepressiva.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: jhony.vsteen@skynet.be

upv.vub.ac.be/

Locatie: Stadhuis Aalst, Grote Markt 1, Aalst

 

 

 

 

 

 

 

 

AALTER

 

 

 

 

 

MAANDAG 2 DECEMBER 2019 - 14:30

 

 

 

 

 

REFLECTIES OVER ALTERNATIEVE GENEESWIJZEN

 

 

prof. dr. Norbert Fraeyman (UZ Gent)

 

 

UPV VZW I.S.M. OKRA MIDDEN-VLAANDEREN

 

 

 

 

 

Volgens de homeopathie zijn symptomen geen uiting van de ziekte zelf, maar van de strijd die het lichaam tegen de ziekte voert. Homeopaten gaan er vanuit dat men het natuurlijke verdedigingsmechanisme kan versterken door het lichaam een stof toe te dienen die dezelfde symptomen geeft als de ziekte. Men noemt dit het gelijksoortigheidsprincipe. Veel mensen zoeken hun heil in alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie. Wat zijn de wetenschappelijke bewijzen dat ze werken? Hoe sterk speelt het placebo-effect? Zijn er risico's? Houden we de reguliere geneeskunde en alternatieve geneeskunde best strikt gescheiden of kan een integrale geneeskunde tot een betere gezondheidszorg leiden?

 

 

 

 

 

Deelname: € 7

Info en inschrijving: academie.nvl@okra.be - 09 269 32 14

www.okra.be/regio/midden-vlaanderen

Locatie: OC Kerken, Rerum Novarumstraat 24, Aalter

 

 

 

 

 

 

 

 

DENDERLEEUW

 

 

 

DONDERDAG 28 NOVEMBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

ANTITUMOR IMMUUNTHERAPIE, KANKER DIE ZICHZELF LEERT GENEZEN?

 

 

Dr. Cleo Goyvaerts

 

 

HUMANISTISCH VERBOND DENDERLEEUW

 

 

 

 

 

Cleo Goyvaerts omschrijft zichzelf als een gepassioneerde wetenschapster die gelooft in de kracht van immunologie, gen therapie, gepersonaliseerde geneeskunde en het potentieel van hun combinatie om kanker alsook andere immunologische aandoeningen te bestrijden. Als postdoctoraal onderzoekster in het labo voor Moleculaire en Cellulaire Therapie aan de VUB in Jette, hoopt ze haar steentje bij te dragen aan de realisatie van doeltreffende behandelingswijzen voor kanker. Daarnaast grijpt ze ook elke kans om haar enthousiasme voor antitumor immuuntherapie te delen en zo haar kennis om te zetten in hoop op een wereld waar kanker wel degelijk bestreden kan worden..

 

 

 

 

 

Deelname: € 4 (leden) / € 5 (niet-leden)

Info en inschrijving: info.hvvdenderleeuw@gmail.com - 0477 35 50 58

HVV-denderleeuw.be

Locatie: 't Kasteeltje, Stationsstraat 7, Denderleeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 28 NOVEMBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

ANTITUMOR IMMUUNTHERAPIE: KANKER DIE ZICHZELF LEERT GENEZEN?

 

 

dr. Cleo Goyvaerts (UZ Brussel)

 

 

UPV VZW I.S.M. HV DENDERLEEUW

 

 

 

 

 

Cleo Goyvaerts omschrijft zichzelf als een gepassioneerde wetenschapster die gelooft in de kracht van immunologie, gen therapie, gepersonaliseerde geneeskunde en het potentieel van hun combinatie om kanker alsook andere immunologische aandoeningen te bestrijden. Als postdoctoraal onderzoekster in het labo voor Moleculaire en Cellulaire Therapie aan de VUB in Jette, hoopt ze haar steentje bij te dragen aan de realisatie van doeltreffende behandelingswijzen voor kanker. Daarnaast grijpt ze ook elke kans om haar enthousiasme voor antitumor immuuntherapie te delen en zo haar kennis om te zetten in hoop op een wereld waar kanker wel degelijk bestreden kan worden.

 

 

 

 

 

Deelname: € 5

Info en inschrijving: info.hvvdenderleeuw@gmail.com - 0477 35 50 58

www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/antitumor-immuuntherapie-kanker-die-zichzelf-leert/7ced0868-4fc0-44d5-8f17-88f50c47be69

Locatie: 't Kasteeltje, Stationsstraat 7, Denderleeuw

 

 

 

 

 

 

 

 

EEKLO

 

 

 

 

 

DINSDAG 29 OKTOBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

FILMMIDDAG: DAS WEISSE BAND

 

 

 

 

 

HUISVANDEMENS EEKLO

 

 

 

 

 

Net voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1913-1914) wordt een rustig protestants boerendorpje in het Noorden van Duitsland opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. Een kabel wordt gespannen om de dokter met zijn paard ten val te brengen, een schuur vliegt in brand en twee kinderen worden ontvoerd en gemarteld. De schoolleraar observeert en onderzoekt de gebeurtenissen, die steeds meer neigen naar rituele straffen, en komt steeds dichter bij de verschrikkelijke waarheid.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: eeklo@demens.nu - 09 218 73 50

Locatie: huisvandeMens Eeklo, Boelare 131, Eeklo

 

 

 

 

 

 

 

 

GENT

 

 

 

ZATERDAG 12 OKTOBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

DAG VAN DE MAAKBARE MENS

 

 

Julian Savulescu, Katrien Devolder, Gert Matthijs, Kristien Hens, Leen De Vreese, Hetty Helsmoortel en Wouter Deprez

 

 

DE MAAKBARE MENS I.S.M. DEMENS.NU, GEUZENHUIS, BIG, HIPPOSOCRATES, HV GENT, WILLEMSFONDS EN VERMEYLENFONDS

 

 

 

 

 

DNA beheerst het wetenschapsnieuws. Dankzij een nieuwe techniek kunnen we nu met eenvoudig knip- en plakwerk genen veranderen. Bij zwangere vrouwen wordt sinds een paar jaar standaard en met terugbetaling getest of hun kind het syndroom van Down heeft. Bedrijven verleiden ons met DNA-testen en de belofte je te vertellen hoeveel procent Viking-bloed er door je aderen stroomt. De Vlaamse overheid lanceert een DNA-databank zodat mensen onbekende familieleden kunnen opsporen. Wat moeten we hier allemaal van denken? Winnen we hiermee de strijd tegen genetische ziekten? Of zullen we ons net meer zorgen maken over onze gezondheid? En zal de drang naar perfectie ons verlammen? Kom op de Dag van De Maakbare Mens te weten hoe nieuwe genetische technologieën onze gezondheid en ons leven beïnvloeden. Experts geven je graag hun mening, wat is de jouwe?

 

 

 

 

 

Deelname: € 15 / € 9 (-26 en 65+) / € 3 (kansentarief Uitpas Gent)

Info en inschrijving: info@demaakbaremens.org - 03 205 73 10

www.demaakbaremens.org/agenda/dag-van-de-maakbare-mens/

Locatie: De Centrale, Kraankindersstraat 2, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZONDAG 13 OKTOBER 2019 - 11:00

 

 

 

 

 

GENDERLICIOUS

 

 

Prof. Alexis De Waele over genderneutraliteit Samuel Dali: ‘no gender, no problem’ Toneel met Verona Verbakel en Marian de Schutter Slam Poetry Senne Misplon: ‘gender en seks’ ‘Stormachtig Stil’: Eveline Van de Putte Anaïs Van Ertvelde over seksualiteit e

 

 

HUISVANDEMENS EEKLO, GENT EN SINT-NIKLAAS, CASA ROSA, HOGENT

 

 

 

 

 

Wat betekent het ‘mens’ te zijn ? Ben je m/v/x ? Of ben je je lengte, je beperking, je haarkleur, je leeftijd, je geaardheid, ”¦ Durf je buiten de lijntjes te kleuren / buiten de hokjes te denken”¦ of sterker nog”¦ buiten de lijntjes te leven ? Leef voluit ! Kom samen met ons genieten/luisteren/proeven/”¦ Overzicht sprekers Prof. Alexis De Waele over genderneutraliteit Samuel Dali: ‘no gender, no problem’ Toneel met Verona Verbakel en Marian de Schutter Slam Poetry Senne Misplon: ‘gender en seks’ ‘Stormachtig Stil’: Eveline Van de Putte Anaïs Van Ertvelde over seksualiteit en vrijheid Elizabeth Timmermans: ‘liefde in tijden van Tinder’ Comedy: Amelie Albrecht Schmink en haar/hem Mobiele barbier Doorlopende expo ‘Love beats violence’ A volonté: eten en drinken aan de babbelbar

 

 

 

 

 

Deelname: € 15

Info en inschrijving: gent@deMens.nu - 09 218 73 50

Locatie: casa rosa, Kammerstraat 22, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WOENSDAG 16 OKTOBER 2019 - 19:30

 

 

 

 

 

CULTUUR EN RELIGIE IN ROME

 

 

prof. dr. Peter Van Nuffelen (UGent)

 

 

UPV VZW

 

 

 

 

 

Welke betekenis hadden ‘sociale rituelen’ in Rome, naast de louter politieke of religieuze? Wat vertellen ons de nieuwste onderzoeken over de band ritueel en stad? Hoe bepaalden ze het collectieve geheugen en identiteit en continuïteit, vooral tijdens radicale maatschappelijke veranderingen? Welke rol speelden ze in de sociale gelaagdheid in de romeinse maatschappij? Herkennen we heden ten dage dezelfde rituele tendensen?

 

 

 

 

 

Deelname: € 2 (leden) / € 5 (niet-leden)

Info en inschrijving: upv@vub.be

upv.vub.ac.be/

Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 17 OKTOBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

FILMCYCLUS "ZINGEVING EN AUTHENTICITEIT"

 

 

mvr. W. Belpaeme

 

 

GENTSE GRIJZE GEUZEN

 

 

 

 

 

op het programma, "Green book": Het verhaal, speelt zich af in 1962 , en begint wanneer de Afro-Amerikaanse pianist Don ‘Doc’ Shirley en de als chauffeur ingehuurde Tony in een schitterende Cadillac DeVille plaatsnemen en aan een concerttournee beginnen in het diepe zuiden van de VS.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: info.gentsegrijzegeuzen@gmail.com - 09 221 24 57 / 09 233 52 26

Locatie: VC Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 7 NOVEMBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

FOTOTENTOONSTELLING

 

 

 

 

 

GENTSE GRIJZE GEUZEN

 

 

 

 

 

bezoek aan de tentoonstelling van Lieve Blancquaert, met (mogelijk) inleiding, napraten in het VC Geuzenhuis

 

 

 

 

 

Deelname: nog te bepalen

Info en inschrijving: info.gentsegrijzegeuzen@gmail.com - 09 221 24 57

Locatie: St Pietersabdij, St Pietersplein, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VRIJDAG 8 NOVEMBER 2019 - 21:00

 

 

 

 

 

LIVE OPTREDEN AT VCG

 

 

 

 

 

VAN CROMBRUGGHE'S GENOOTSCHAP

 

 

 

 

 

De eerste vrijdag van de maand organiseert het VCG traditiegetrouw een muziekavond. We serveren een gevarieerd programma. Van hedendaagse pop tot klassiek over jazz en blues.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: info@vcg.be

Locatie: , Huidevetterskaai 39, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DINSDAG 12 NOVEMBER 2019 - 14:30

 

 

 

 

 

CHINA ALS REGIONALE EN WERELDMACHT

 

 

prof. dr. Bart Dessein

 

 

UPV VZW I.S.M. OKRA MIDDEN-VLAANDEREN

 

 

 

 

 

China is in de 21ste eeuw uitgegroeid tot een economische wereldmacht en ook haar geopolitieke invloed is steeds nadrukkelijker merkbaar. In 2004 werd deze opgang 'Beijing Consensus' genoemd. In China zelf wordt de term 'Chinees model' gebruikt. Beide termen wijzen op het unieke patroon van China's ontwikkeling en op de internationale dimensie van China's opgang - 'Beijing Consensus' staat tegenover 'Washington Consensus' en 'Chinees model' wijst op de navolgbaarheid van dit groeimodel in andere zich ontwikkelende landen. Hierbij roept de herwaardering van het aloude confucianisme de vraag op naar de rol die historisch bewustzijn speelt in de vorming van China's nationale en internationale identiteit. Deze lezing bespreekt China's actuele internationale positie tegen de achtergrond van haar nationale historische bewustzijn.

 

 

 

 

 

Deelname: € 8

Info en inschrijving: yasmin.farinon@okra.be - 02 269 32 18

Locatie: Clemenspoort, Overwale 3, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 21 NOVEMBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

FILMCYCLUS "ZINGEVING EN AUTHENTICITEIT"

 

 

mvr. W. Belpaeme

 

 

GENTSE GRIJZE GEUZEN

 

 

 

 

 

Caesar must die is de nieuwste film van de gebroeders Taviani en won eerder dit jaar op het filmfestival van Berlijn de Gouden Beer. Caesar must Die is een studie van het medium film an sich, een mengeling van documentaire en fictie.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: info.gentsegrijzegeuzen@gmail.com - 09 221 24 57

Locatie: VC Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent

 

 

 

 

 

 

 

     
     
   DONDERDAG 21 NOVEMBER 2019 - 20:00  
     
   FUNGI, DE ULTIEME NETWERKERS  
   Prof. Annemieke Verbeken  
   FONDS LUCIEN DE CONINCK  
     
 

Fungi of zwammen: ze zijn overal rondom ons en leven vaak zelfs in ons. Ze zijn veel talrijker aanwezig dan de meeste andere groepen van organismen op onze planeet en leven hier ook al veel langer dan veel andere groepen. Ze zijn vaak microscopisch klein maar anderzijds is ook het grootste levende wezen op aarde één van hen: Armillaria ostoyae (een Honingzwam) in Oregon heeft een oppervlak van bijna 9 km2, weegt honderden ton en is waarschijnlijk meer dan 2000 jaar oud.

 

Toch weten we vaak maar weinig over hen want ze houden zich stil, maken geen lawaai en rennen of zwemmen niet rond (of toch?).

 

We staan stil bij het geheim van hun evolutief succes. Een van de troeven is hun bijzondere lichaamsvorm: mycelium, een netwerk van draden dat hun in staat stelt zo goed als alle niches in te nemen. Gecombineerd met de vaak unieke enzymen die ze aanmaken stelt hen dat in staat om heel diverse en complexe substraten als voedingsbron te gebruiken. Een andere troef is de manier waarop ze zich voortplanten: ze vertonen een aantal eigenaardigheden in hun seksuele cyclus die uniek zijn binnen de biologie.

 

Fungi zijn een netwerk maar vormen ook netwerken waarin ze de schakel vormen die andere organismen verbindt.

 

Na het behalen van haar diploma Master Biologie doctoreerde Prof. A. Verbeken in 1998 met het proefschrift “Biodiversity of the genus Lactarius Pers. in tropical Africa”. Binnen de Vakgroep Biologie is zij hoofd Onderzoeksgroep Mycologie UG en docente van diverse opleidingsonderdelen i.v.m. mycologie en plantkunde.

 

Door de talrijke fascinerende aspecten van fungi en de mogelijkheden die de onderzoeksgroep biedt, zijn jaarlijks meerdere studenten Biologie dermate gemotiveerd om hun bachelor- en masterthesis te kunnen doen in het domein van de mycologie.

 

Prof. Verbeken was van jongs af aan bijzonder geïnteresseerd in de biodiversiteit van paddenstoelen. Deze interesse is steeds blijven toenemen vooral door het besef dat fungi de op één na grootste groep van organismen vormen, dat ze cruciaal zijn in alle ecosystemen en dat er nog bijzonder veel te ontdekken en te onderzoeken valt in deze fascinerende groep.

 

Vooral door hun morfologisch en moleculair werk aan de grote groep van melkzwammen, oa. genera Lactarius en Lactifluus, genieten zij en haar team internationale bekendheid.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis (leden FLDC) / € 5 (niet-leden)

 

Info en inschrijving: fondsluciendeconinck@gmail.com

 

Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent

 
     
     

 

 

 

 

 

 

 

VRIJDAG 6 DECEMBER 2019 - 21:00

 

 

 

 

 

LIVE OPTREDEN AT VCG

 

 

 

 

 

VAN CROMBRUGGHE'S GENOOTSCHAP

 

 

 

 

 

De eerste vrijdag van de maand organiseert het VCG traditiegetrouw een muziekavond. We serveren een gevarieerd programma. Van hedendaagse pop tot klassiek over jazz en blues.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: info@vcg.be

Locatie: , Huidevetterskaai 39, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WOENSDAG 11 DECEMBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

MIDWINTERBIJEENKOMST MET KOFFIETAFEL

 

 

Frank de Vos/Jan Mertens

 

 

GENTSE GRIJZE GEUZEN

 

 

 

 

 

traditioneel samenzijn met midwinter, koffietafel, met vooraf optreden

 

 

 

 

 

Deelname: gratis mits aanvullen vd koffietafel

Info en inschrijving: info.gentsegrijzegeuzen@gmail.com - 09 221 24 57

Locatie: VC Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WOENSDAG 18 DECEMBER 2019 - 19:30

 

 

 

 

 

GRIEKSE INVLOED OP HET ROMEINSE RIJK

 

 

prof. dr. Danny Praet

 

 

UPV VZW

 

 

 

 

 

Griekse filosofie in het Romeinse Rijk Het Romeinse Imperium profileerde zich als een Rijk gebaseerd op waarden: waarden waarvoor het inspiratie claimde te putten uit de geschriften van Griekse filosofen zoals Plato, Aristoteles en de Stoïcijnen. Tijdens de Romeinse periode bleef men natuurlijk ook nieuwe wijsgerige traktaten schrijven, zowel in het Grieks als in het Latijn: denken we aan Seneca die in het Latijn en keizer Marcus Aurelius die in het Grieks de filosofie van de Stoa verder uitbouwden. Ook nieuwe scholen, zoals het Neoplatonisme, zagen het licht in de Keizertijd. Deze lezing van prof. dr. Danny Van Praet (UGent) zal focussen op de Stoïcijnse traditie en trachten na te gaan in hoeverre discours en realiteit van de Romeinse politiek door deze Griekse filosofie waren bepaald.

 

 

 

 

 

Deelname: € 2 (leden) / € 5 (niet-leden)

Info en inschrijving: upv@vub.be - 02 614 82 20

upv.vub.ac.be/

Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 19 DECEMBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

FILMCYCLUS "ZINGEVING EN AUTHENTICITEIT"

 

 

mvr. W. Belpaeme

 

 

GENTSE GRIJZE GEUZEN

 

 

 

 

 

Becoming Astrid Flashback naar de vroege jaren 20 in Zuid-Zweden. De jonge Astrid Lindgren (Alba August) heeft een rebelse Pippi Langkous-energie, vlechtjes incluis Astrid is zestien en nog half kind. Maar wanneer ze niet veel later zwanger raakt van een getrouwde man, is haar zorgeloze kindertijd plots voorbij. Astrid moet halsoverkop volwassen én moeder worden, terwijl haar baby in allesbehalve ideale omstandigheden opgroeit.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: info.gentsegrijzegeuzen@gmail.com - 09 221 24 57 / 09 233 52 26

Locatie: VC Geuzenhuis, Kantienberg 9, Gent

 

 

 

 

 

 

 

 

GERAARDSBERGEN

 

 

 

 

 

DONDERDAG 26 SEPTEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

HET NIEUWE ERFRECHT: NIEUWE MOGELIJKHEDEN DOOR ERFOVEREENKOMSTEN

 

 

em. prof. dr. Hélène Casman

 

 

UPV KERN GERAARDSBERGEN

 

 

 

 

 

In februari 2012 vroeg de toenmalige minister van Justitie aan prof. dr. em. Hélène Casman om te werken aan de hervorming van het erfrecht. Voor een juriste die als hoogleraar en vice-rector onderwijs en onderzoek inzake familierecht, erfrecht en het notariaat , als raadsheer de rechtsspraak en als notaris de praktijk combineert, was deze opdracht “de kers op de taart van haar carrière”. Zo heeft ze naar eigen zeggen het hele blad ingevuld en ingekleurd”. Begin 2017 zijn er wetteksten klaar om het Napoleontisch erfrecht ”“ dat uitging van één soort familie en één soort van vermogen, het onroerende - aan te passen. Deze aanpassing houdt rekening met de complexere samenlevingsvormen (gehuwd, wettelijk of feitelijk samenwonend). Als iedereen akkoord is, kan men komen tot flexibele erfovereenkomsten, concrete afspraken op maat van de specifieke situatie. Een aantal technische wijzigingen (afschaffing van de reserve van de ouders, verhoging van het vrij beschikbaar deel ...) geven meer keuzevrijheid om tot dergelijk maatwerk te komen. We zijn er zeker van dat op de uiteenzetting van prof. dr. em. Hélène Casman heel wat concrete vragen over de nieuwe, aankomende regelingen zullen volgen.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: jean.louis.rens@telenet.be

upv.vub.ac.be/

Locatie: Liberaal Gebouw, Markt 47, Geraardsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 10 OKTOBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

DUITSE VERLICHTINGSFILOSOFIE EN VRIJMETSELARIJ I: LESSING EN DE ECHTE VRIJMETSELARIJ

 

 

prof. dr. Emiliano Acosta (VUB)

 

 

UPV KERN GERAARDSBERGEN

 

 

 

 

 

Deze lezingenreeks biedt een inleiding tot de studie van de Duitse receptie van het idee en de doelen van de vrijmetselarij tussen 1778 en 1813. In de eerste lezing wordt Lessings ideaal van de vrijmetselaar en de vrijmetselarij besproken aan de hand van zijn bekend werk "Ernst en Falk. Gesprekken voor vrijmetselaars" (1778) . Het thema van de tweede lezing is J. G. Fichtes visie van de maatschappelijke functie and plicht van de vrijmetselarij. Zijn "Lezingen over Vrijmetselarij" (1802) dienen hier als basis voor de analyse. In de derde en laatste lezing worden de concepten van geheimhouding en openbaarheid die K. Ch. Fr. Krause in zijn De drie oudste oorkonden van de broederschap der vrijmetselaars (1813) presenteert, uitgelegd.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: upv_dominique.brems@telenet.be - 0474 31 81 26

upv.vub.ac.be/

Locatie: Liberaal Gebouw, Markt 47, Geraardsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 24 OKTOBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

WANDELEN DOORHEEN DE GESCHIEDENIS VAN DE GENEESKUNDE. - SCHARNIERPUNTEN IN HET MEDISCHE DENKEN EN HANDELEN.

 

 

em. prof. dr. Paul Broos

 

 

UPV KERN GERAARDSBERGEN

 

 

 

 

 

In zijn unieke meeslepende stijl geeft prof. dr. em. Paul Broos (KUL) een razend interessant en boeiend overzicht van de ontwikkeling van de geneeskunde en over hoe die belemmerd - maar ook wel eens gered! - werd door religie, bijgeloof en machthebbers.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: jean.louis.rens@telenet.be

upv.vub.ac.be/

Locatie: Liberaal Gebouw, Markt 47, Geraardsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 14 NOVEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

DUITSE VERLICHTINGSFILOSOFIE EN VRIJMETSELARIJ II:Â “FICHTE EN DE VRIJMETSELAAR ALS MENS EN BURGER"

 

 

prof. dr. Emiliano Acosta (VUB)

 

 

UPV KERN GERAARDSBERGEN

 

 

 

 

 

Deze lezingenreeks biedt een inleiding tot de studie van de Duitse receptie van het idee en de doelen van de vrijmetselarij tussen 1778 en 1813. In de eerste lezing wordt Lessings ideaal van de vrijmetselaar en de vrijmetselarij besproken aan de hand van zijn bekend werk "Ernst en Falk. Gesprekken voor vrijmetselaars" (1778) . Het thema van de tweede lezing is J. G. Fichtes visie van de maatschappelijke functie and plicht van de vrijmetselarij. Zijn "Lezingen over Vrijmetselarij" (1802) dienen hier als basis voor de analyse. In de derde en laatste lezing worden de concepten van geheimhouding en openbaarheid die K. Ch. Fr. Krause in zijn De drie oudste oorkonden van de broederschap der vrijmetselaars (1813) presenteert, uitgelegd.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: upv_dominique.brems@telenet.be

upv.vub.ac.be/

Locatie: Liberaal Gebouw, Markt 47, Geraardsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 28 NOVEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

BREXIT: EEN STAND VAN ZAKEN

 

 

prof. dr. Alexander Mattelaer (VUB)

 

 

UPV KERN GERAARDSBERGEN

 

 

 

 

 

Op 23 juni 2016 vond in Groot-Brittannië een historisch referendum plaats. De uitslag kennen we intussen allemaal: een meerderheid voor Brexit. In maart 2017 activeerde de Britse premier May het artikel 50 van de Verdrag van de Werking van de €pese Unie en begon de officiële procedure voor het verlaten van de EU. Ondertussen is er al heel veel over de Brexit gezegd en geschreven. Er zijn vele (deel)oorzaken te noemen, de aanslepende onderhandelingen gaan verre van soepel en de uiteindelijke gevolgen zijn waarschijnlijk nog moeilijker te analyseren. Of men de uitslag van het referendum nu steunt of niet, het hele verhaal van Brexit is belangrijk omdat het op ons directe invloed zal hebben. Prof. dr. Alexander Mattelaer u mee langs de tijdlijn van Brexit en geeft toelichting bij de meest urgente vraagstukken die er hier rond nog zijn.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: jean.louis.rens@telenet.be

upv.vub.ac.be/

Locatie: Liberaal Gebouw, Markt 47, Geraardsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 12 DECEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

DUITSE VERLICHTINGSFILOSOFIE EN VRIJMETSELARIJ III:Â KRAUSE EN HET PROBLEEM VAN GEHEIMHOUDING EN OPENBAARHEID

 

 

prof. dr. Emiliano Acosta (VUB)

 

 

UPV KERN GERAARDSBERGEN

 

 

 

 

 

Deze lezingenreeks biedt een inleiding tot de studie van de Duitse receptie van het idee en de doelen van de vrijmetselarij tussen 1778 en 1813. In de eerste lezing wordt Lessings ideaal van de vrijmetselaar en de vrijmetselarij besproken aan de hand van zijn bekend werk "Ernst en Falk. Gesprekken voor vrijmetselaars" (1778) . Het thema van de tweede lezing is J. G. Fichtes visie van de maatschappelijke functie and plicht van de vrijmetselarij. Zijn "Lezingen over Vrijmetselarij" (1802) dienen hier als basis voor de analyse. In de derde en laatste lezing worden de concepten van geheimhouding en openbaarheid die K. Ch. Fr. Krause in zijn De drie oudste oorkonden van de broederschap der vrijmetselaars (1813) presenteert, uitgelegd.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: upv_dominique.brems@telenet.be

upv.vub.ac.be/

Locatie: Liberaal Gebouw, Markt 47, Geraardsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

FILMNAMIDDAG: STILL ALICE

 

 

 

 

 

HUISVANDEMENS EEKLO

 

 

 

 

 

Alice Howland is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeke r begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan. Een hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: eeklo@demens.nu - 09 218 73 50

Locatie: huisvandeMens Eeklo, Boelare 131, Ghent

 

 

 

 

 

 

 

 

LIEVEGEM

 

 

 

 

 

VRIJDAG 27 SEPTEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

DARYA SAFAI, DE ISLAM EN VRIJHEID VAN DENKEN

 

 

Darya Safai

 

 

VC ZOMERLICHT EN HUISVANDEMENS EEKLO

 

 

 

 

 

Hoe het islamitisch geloof omgaat met de waarden vrijheid en gelijkheid. De integratie van moslimgelovigen in onze maatschappij is brandend actueel. In welke mate dienen deze (nieuwe) landgenoten zich te assimileren? Hoe staan zij tegenover de waarden van de Verlichting? Welke tolerantie is er voor het anders denken? Op deze prangende vragen proberen we een beter beeld te krijgen door naar het relaas van Darya Safai te luisteren. Als anders denkende diende zij het ondemocratische Iran begin jaren 2000 te ontvluchten. Zij en haar man startten een succesvol nieuw leven in België. In hoeverre zijn zij representatief voor nieuwkomers hier? Is de islam verenigbaar met ons vrijzinnig humanistisch wereldbeeld?

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: eeklo@demens.nu

Locatie: Basisschool van het gemeenschapsonderwijs De Zandloper, Zandstraat 25, Lievegem

 

 

 

 

 

 

 

 

LOCHRISTI

 

 

 

 

 

WOENSDAG 4 SEPTEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

OVER MIRAKELS

 

 

Prof. Jean Paul Van Bendegem

 

 

DE GEUZEN LOCHRISTI

 

 

 

 

 

De centrale vraag van de lezing is of mirakels verzoenbaar zijn met een wetenschappelijke kijk op de wereld. Dit blijkt een stuk verrassender en interessanter te zijn dan men doorgaans denkt. Komen aan bod: een beknopte inleiding tot de kansrekening, het mirakelargument van David Hume en de (filosofische) vraag wat natuurwetten zijn en in welke mate zij mirakels kunnen toelaten of juist niet

 

 

 

 

 

Deelname: Inkom: € 5 (drank tijdens pauze inbegrepen)

Info en inschrijving: lindavanderwildt@telenet.be - 0495 41 23 81

geen

Locatie: Polyvalente zaal van de gemeentelijke bibliotheek Lochristi, Koning Boudewijnlaan 6, Lochristi

 

 

 

 

 

 

 

 

OUDENAARDE

 

 

 

 

 

MAANDAG 7 OKTOBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

MEDISCHE GENETICA EN ONZE MAATSCHAPPIJ: EEN FASCINERENDE WISSELWERKING

 

 

prof. dr. Olivier Vanakker (UGent)

 

 

UPV KERN OUDENAARDE

 

 

 

 

 

Met de snelle evolutie van de (medische) genetica die we de jongste jaren kennen wordt ook steeds duidelijker dat onze maatschappij hier vaak op zeer tegengestelde manieren op reageert. Enerzijds is er de wens om zoveel mogelijk te weten van het eigen erfelijke materiaal - vaak geïnspireerd door het zelfbeschikkingsrecht van de persoon - terwijl anderzijds nieuwe genetische evoluties of bevindingen vaak worden geassocieerd met doembeelden zoals het elimineren van alle ‘imperfecte mensen’ of  de creatie van ‘designer baby's’. Aan de hand van concrete voorbeelden worden in deze voordracht de mogelijkheden van hedendaagse genetica gezet tegenover zijn beperkingen, de gangbare genetische technieken versus de ethische grenzen die niet mogen worden overschreden, de genetische werkelijkheid versus onrealistische verwachtingen. Hierdoor zal duidelijk worden wie de grootste invloed heeft: de genetica op de maatschappij of de maatschappij op de manier dat genetische kennis wordt toegepast.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis, vrije bijdrage kinderkankerfonds

Info en inschrijving: norbertvy@gmail.com

upv.vub.ac.be/

Locatie: VC Liedts, Parkstraat 2, Oudenaarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAANDAG 4 NOVEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

SUIKERZIEKTE: IS MIJN BEEN NOG TE REDDEN?

 

 

prof. dr. Dimitri Aerden

 

 

UPV KERN OUDENAARDE

 

 

 

 

 

Wie “Topdokter” Dimitri Aerden (VUB) op VIER aan de slag zag, weet wat hij mag verwachten: een heldere en nuttige uiteenzetting, niet gespeend van humor. "Diabetesvoetwonden zijn catastrofes-in-wording: nog al te vaak eindigen ze in een amputatie. Eén van de redenen is dat diabetespatiënten de ernst van hun voetwonde niet tijdig inschatten. Maar amputaties bij diabetespatiënten zijn te voorkomen, is mijn boodschap."

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: norbertvy@gmail.com

upv.vub.ac.be/

Locatie: VC Liedts, Parkstraat 2, Oudenaarde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAANDAG 2 DECEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

CHINA ALS REGIONALE EN WERELDMACHT

 

 

prof. dr. Bart Dessein (UGent)

 

 

UPV KERN OUDENAARDE

 

 

 

 

 

China is in de 21ste eeuw uitgegroeid tot een economische wereldmacht en ook haar geopolitieke invloed is steeds nadrukkelijker merkbaar. In 2004 werd deze opgang 'Beijing Consensus' genoemd. In China zelf wordt de term 'Chinees model' gebruikt. Beide termen wijzen op het unieke patroon van China's ontwikkeling en op de internationale dimensie van China's opgang - 'Beijing Consensus' staat tegenover 'Washington Consensus' en 'Chinees model' wijst op de navolgbaarheid van dit groeimodel in andere zich ontwikkelende landen. Hierbij roept de herwaardering van het aloude confucianisme de vraag op naar de rol die historisch bewustzijn speelt in de vorming van China's nationale en internationale identiteit. Deze lezing bespreekt China's actuele internationale positie tegen de achtergrond van haar nationale historische bewustzijn.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: norbertvy@gmail.com

upv.vub.ac.be/

Locatie: VC Liedts, Parkstraat 2, Oudenaarde

 

 

 

 

 

 

 

 

RONSE

 

 

 

 

 

VRIJDAG 6 SEPTEMBER 2019 - 17:00

 

 

 

 

 

JAZZ BITES

 

 

 

 

 

HUISVANDEMENS & VRIJZINNIG RONSE

 

 

 

 

 

Maandelijks Jazzavond waarin Nadine Verbeke u laat proeven van het beste wat de Jazzwereld te bieden heeft!

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: ronse@deMens.nu - 055 21 49 69

Locatie: vrijzinnig huis, zuidstraat 13, ronse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DINSDAG 10 SEPTEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

HET VERDORVEN GENOOTSCHAP

 

 

 

 

 

VC DE BRANDERIJ EN HUISVANDEMENS RONSE

 

 

 

 

 

Leesclub om al uw filosofische, maatschappijkritische en wetenschappelijke eieren te leggen! Je hoeft niet vooraf in te schrijven. Iedereen welkom!

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: info@vrijzinnigronse.be - 055 21 49 69

Locatie: VC De Branderij, Zuidstraat 13, Ronse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DINSDAG 17 SEPTEMBER 2019 - 20:00

 

 

 

 

 

LEZING KRITISCH DENKEN ' FAKE NEWS & SOCIALE MEDIA'

 

 

Tim Verheyden

 

 

VC DE BRANDERIJ EN HUISVANDEMENS RONSE

 

 

 

 

 

In deze lezing neemt VRT-journalist Tim Verheyden je mee achter de schermen van nepnieuws: waarom en door wie wordt dat gemaakt? Tim vertelt hoe nepnieuws deel uitmaakt van een wereldwijde stroom aan desinformatie, die dient om ons allemaal te beïnvloeden. En wat met sociale media? "De wereld en de mensen met mekaar verbinden, zodat onze wereld een open plek wordt waar we beter met mekaar kunnen praten en ideeën kunnen uitwisselen om conflicten aan te pakken en mekaar beter te begrijpen". Dat is nog steeds de missie van Facebook. Maar het bedrijf uit Silicon Valley, dat ook WhatsApp en Instagram bezit, ligt meer dan ooit onder vuur na talrijke schandalen over privacy en desinformatie. Ook Twitter is een plek geworden waar meer dan ooit iedereen op mekaar ligt te roepen. Zijn die sociale media nu een vloek of een zegen? Het moet toch anders kunnen, want op Facebook en Instagram valt toch ook veel goeds te beleven... Iedereen welkom op deze ongetwijfeld boeiende avond!!

 

 

 

 

 

Deelname: gratis (leden) / € 2 (niet-leden)

Info en inschrijving: info@vrijzinnigronse.be - 055 21 49 69

Locatie: VC De Branderij, Zuidstraat 13, Ronse

 

 

 

 

 

 

 

 

SINT-NIKLAAS

 

 

 

 

 

DONDERDAG 19 SEPTEMBER 2019 - 19:30

 

 

 

 

 

SALONS DONDERS DENKENDE DAMES: CORNELIA DOFF, VAN STRAATMADELIEF TOT GEVIERD SCHRIJFSTER

 

 

Kaat Bauters

 

 

HUISVANDEMENS SINT-NIKLAAS ISM MASEREELFONDS

 

 

 

 

 

Het intrigerende levensverhaal van Cornelia Doff (1858-1942), alias Keetje Tippel, schetst een kleurrijk beeld van de Belle Epoque in Brussel. Van kind uit de goot en straatmadelief ontpopt zij zich tot gerespecteerde bourgeoise en gevierd schrijfster. Haar getuigenissen over de armoede en over prostitutie zijn uniek voor deze periode. Haar deels autobiografische oeuvre biedt ons inzicht in de situatie van de negentiende-eeuwse prostituée en hoe vrouwen de Belle Epoque beleefden. Een beschrijvend portret van de positie van de vrouw in het fin de siècle! (RECTO RECHTS) Donderdag 31 oktober 2019 ”“ 19u30 Huiver en bibber met MARY SHELLEY, de schepper van Frankenstein! Als archetype is het beeld van het monster van Frankenstein diep in onze geest geworteld. Het ontstaan van dit verhaal is misschien een van de meest tot de verbeelding sprekende anekdotes uit de geschiedenis van de literatuur. Maar wie was Mary Shelley (1797-1851), die dit horrorverhaal bedacht? Waarom kreeg het de ondertitel The Modern Prometheus mee? Waarom groeide het uit tot de grondsteen van de sciencefiction en een van de bekendste romans aller tijden? Tijdens deze lezing zoeken we naar de vrouw achter het boek.

 

 

 

 

 

Deelname: € 4 (leden) / € 6 (niet-leden)

Info en inschrijving: sintniklaas@demens.nu - 03 777 20 87

Locatie: HuisvandeMens Sint-Niklaas, Stationsplein 22, Sint-Niklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 3 OKTOBER 2019 - 19:30

 

 

 

 

 

EUTHANASIE: WAT BIJ PSYCHISCH LIJDEN?

 

 

Lieve Thienpont

 

 

HUISVANDEMENS SINT-NIKLAAS ISM VORMINGPLUS

 

 

 

 

 

Al meer dan 12 jaar werkt LEIFarts Lieve Thienpont met patiënten die euthanasie vragen omwille van psychisch lijden. Vanuit haar ervaringen wil ze uitnodigen tot dialoog met alle betrokkenen en bijdragen tot een betere benadering van de vraag naar een waardig levenseinde, waarin euthanasie een plaats heeft. Ze brengt deze avond haar verhaal samen met een ervaringsdeskundige. Een avond boordevol getuigenissen en reflecties over een moeilijk maar belangrijk thema, met ruimte voor eigen vragen.

 

 

 

 

 

Deelname: € 4,5 (leden) / € 9 (niet-leden)

Info en inschrijving: sintniklaas@demens.nu - 03 777 20 87

Locatie: HuisvandeMens Sint-Niklaas, Stationsplein 22, Sint-Niklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAANDAG 14 OKTOBER 2019 - 10:00

 

 

 

 

 

ARMOEDE DOOR KINDEROGEN

 

 

Fototentoonstelling van 14 tot 25 oktober, rondleidingen met inleefmoment en filosofische wandeling

 

 

HUISVANDEMENS SINT-NIKLAAS ISM SAMENLEVINGSOPBOUW SINT-NIKLAAS, AGORAKRING, VCOK, SOS SCHULDEN OP SCHOOL VZW

 

 

 

 

 

In Sint-Niklaas laat de problematiek van armoede zich voelen: 1 kind op 4 leeft in armoede. Armoede is niet enkel een kwestie van inkomen. Armoede is vooral een verstrikkend web van sociale uitsluiting op verschillende levensdomeinen, die sterk met elkaar verweven zijn zoals onderwijs, vrijetijdsbesteding, werk, gezondheid. Deze tentoonstelling plaatst foto's op de voorgrond die armoede tonen specifiek door de ogen van kinderen gezien. De kinderblik geeft haar eigen leefwereld weer op verrassende wijze: niet op wat deze kinderen missen, maar op wat ze hopen te bereiken. Niet op wat ze tekort komen, maar wel waar zij van dromen. De kinderen fotografeerden geen armoede, maar intens leven: hùn leven! De fototentoonstelling is te bezichtigen van 14 tot en met 25 oktober 2019 in het huisvandeMens Sint-Niklaas. Voor lager en secundair onderwijs kan een rondleiding met inleefmoment voorzien worden mits reservatie (max. 25 pers.). Filosofische wandeling doorheen de tentoonstelling met Eef Cornelissen op 24 oktober (10u / 13u / 15u)

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: sintniklaas@demens.nu - 03 777 20 87

Locatie: HuisvandeMens Sint-Niklaas, Stationsplein 22, Sint-Niklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 24 OKTOBER 2019 - 10:00

 

 

 

 

 

FOTOTENTOONSTELLING ARMOEDE DOOR KINDEROGEN: FILOSOFISCHE WANDELING

 

 

Eef Cornelissen

 

 

HUISVANDEMENS SINT-NIKLAAS ISM VCOK

 

 

 

 

 

Eef Cornelissen, medewerker VCOK, tevens filosofe en docent aan de Erasmushogeschool in Brussel, nodigt bezoekers uit om stil te staan bij de tentoonstelling en hierover de filosofische dialoog aan te gaan. Welke vragen roepen deze beelden op? Zie jij hetzelfde als je buurman of buurvrouw? Welke betekenis geef jij aan dit beeld en waar komt deze betekenis vandaan? Er wordt gereflecteerd vanuit eigen persoonlijke beleving en ervaring. De filosofische dialoog nodigt uit om tot uitwisseling te komen en kan inspireren tot een andere blik met héél wat nieuwe vragen, gedachten en inzichten.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: sintniklaas@demens.nu - 03 777 20 87

Locatie: HuisvandeMens Sint-Niklaas, Stationsplein 22, Sint-Niklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 31 OKTOBER 2019 - 19:30

 

 

 

 

 

SALONS DONDERS DENKENDE DAMES: HUIVER EN BIBBER MET MARY SHELLEY, DE SCHEPPER VAN FRANKENSTEIN

 

 

Kaat Bauters

 

 

HUISVANDEMENS SINT-NIKLAAS ISM MASEREELFONDS

 

 

 

 

 

Als archetype is het beeld van het monster van Frankenstein diep in onze geest geworteld. Het ontstaan van dit verhaal is misschien een van de meest tot de verbeelding sprekende anekdotes uit de geschiedenis van de literatuur. Maar wie was Mary Shelley (1797-1851), die dit horrorverhaal bedacht? Waarom kreeg het de ondertitel The Modern Prometheus mee? Waarom groeide het uit tot de grondsteen van de sciencefiction en een van de bekendste romans aller tijden? Tijdens deze lezing zoeken we naar de vrouw achter het boek.

 

 

 

 

 

Deelname: € 4 (leden) / € 6 (niet-leden)

Info en inschrijving: sintniklaas@demens.nu - 03 777 20 87

Locatie: HuisvandeMens Sint-Niklaas, Stationsplein 22, Sint-Niklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 14 NOVEMBER 2019 - 19:00

 

 

 

 

 

OVER HELPEN BIJ ZIEKTE EN LIJDEN

 

 

Manu Keirse

 

 

ROUWCAFÉ TEMSE, VORMINGPLUS WAAS EN DENDER, HUISVANDEMENS SINT-NIKLAAS

 

 

 

 

 

Verlies maakt deel uit van het leven. Elk leven begint, maar is niet oneindig. Verlies en verdriet staat om de hoek in ieders leven. Als om- of bijstaander zit je vaak met vragen. Hoe kan je iemand het beste helpen en hoe ga je om met mensen die verlies ervaren? Dit kan gaan om een overlijden, maar evengoed om een zware of levensbedreigende ziekte, een ongeval... Via concrete verhalen maakt Manu Keirse duidelijk dat verlies verwerken tijd vraagt.

 

 

 

 

 

Deelname: € 2,5 (leden) / € 5 (niet-leden)

Info en inschrijving: sintniklaas@demens.nu - 03 777 20 87

Locatie: Zaal Familia, Truweelstraat 138, Sint-Niklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 21 NOVEMBER 2019 - 19:30

 

 

 

 

 

AFSCHEID NEMEN VANDAAG

 

 

Doreen Coeckelbergh en Katja Veraert, vrijzinnig humanistisch consulenten

 

 

HUISVANDEMENS SINT-NIKLAAS ISM VORMINGPLUS

 

 

 

 

 

Een kerkelijke begrafenis is al langer niet meer de norm. Maar wat komt er in de plaats? Wat doet de dood met ons, als 'moderne mens'? Samen met anderen ga je in het huisvandeMens Sint-Niklaas in een veilige en serene omgeving op zoek naar wat je zelf belangrijk vindt. Op een creatieve manier gaan we het taboe rond de dood niet langer uit de weg. Twee avonden (21 en 28/11) lang verzamelen en delen we ervaringen vanuit jouw eigen visie op leven en dood.

 

 

 

 

 

Deelname: € 1 (leden) / € 5 (niet-leden)

Info en inschrijving: sintniklaas@demens.nu - 03 777 20 87

Locatie: HuisvandeMens Sint-Niklaas, Stationsplein 22, Sint-Niklaas

 

 

 

 

 

 

 

 

STEKENE

 

 

 

 

 

DINSDAG 8 OKTOBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

SLAAPPROBLEMEN BIJ OUDEREN

 

 

dr. Sandra Pirrera

 

 

UPV VZW I.S.M. OKRA SINT-NIKLAAS

 

 

 

 

 

Studies hebben uitgewezen dat slapeloosheid één van de meest voorkomende klachten bij 65-plussers is. Dit kan het gevolg zijn van medische, psychische en sociale veranderingen. De voordracht geeft een overzicht van wat slaap is, hoe het doorheen de jaren evolueert en welke de meest voorkomende slaapproblemen op oudere leeftijd zijn, samen met de verschillende behandelingsmethodes. Als klinisch psychologe van opleiding is mevrouw Sandra Pirrera een aantal jaren werkzaam geweest in de vakgroep experimentele en toegepaste psychologie van de VUB. Ze onderzocht o.a. de invloed van nachtlawaai op onze slaapstructuur. Thans bouwt ze een zelfstandige activiteit uit waarin ze therapeutische ondersteuning voor mensen met slaapproblemen verstrekt.

 

 

 

 

 

Deelname: € 5 (leden) / € 8 (niet-leden)

Info en inschrijving: christiane.van.bocxlaer@skynet.be - 03 779 56 95

www.okra.be/activiteit/slaapproblemen-bij-senioren-sandra-pirrera

Locatie: Het Gildenhuis, Dorpsstraat 42, Stekene

 

 

 

 

 

 

 

 

TEMSE

 

 

 

 

 

MAANDAG 28 OKTOBER 2019 - 14:30

 

 

 

 

 

WAAROM IS WATER HET BESTE MEDICIJN?

 

 

prof. dr. Dirk Devroey (UZ Brussel)

 

 

UPV VZW I.S.M. OKRA ACADEMIE WATERKANT

 

 

 

 

 

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Als we hiervan zelfs maar een paar liter verliezen, kunnen we niet meer normaal functioneren. Onze bloeddruk zal zakken, onze nieren zullen niet goed meer werken, onze concentratie gaat verloren, enz. Water is strikt noodzakelijk voor ons lichaam maar welk water mogen we drinken en hoeveel? Welke ziektes kunnen we krijgen door te weinig water te drinken? Kunnen we ook te veel water drinken? Mogen we gewoon leidingwater drinken? Zijn sommige waters niet goed voor onze gezondheid? Bestaat zoiets als een zuiveringskuur? In deze voordracht geeft prof. dr. Dirk Devroey (vakgroep Huisartsgeneeskunde UZ Brussel) antwoord op al deze vragen.

 

 

 

 

 

Deelname: € 8

Info en inschrijving: vanacker.eddy@telenet.be

www.okra.be/activiteit/inschrijven/waarom-is-water-het-beste-medicijn

Locatie: Roxy Filmzaal, Stationsstraat 29, Temse

 

 

 

 

 

 

 

 

WAARSCHOOT-LIEVEGEM

 

 

 

 

 

ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2019 - 13:00

 

 

 

 

 

TENTOONSTELLING 'NOOIT MEER OORLOG' EN 'VAN SARAIJEVO TOT VERSAILLES'

 

 

 

 

 

CURIEUS I.S.M. DEMENS.NU EN HET VERMEYLENFONDS O-VL

 

 

 

 

 

Groet'n uit Waarschoot en Curieus nodigen u uit op de tentoonstellingen: · NOOIT MEER OORLOG HERDENKEN ”“ deMens.nu · VAN SARAJEVO TOT VERSAILLES: het verhaal van de Eerste Wereldoorlog - NSB Voorintekening op het nieuwe boek van Luc Maddelein ”“ ‘DE GROTE DODENDANS’, een roman gebaseerd op het UNIEKE oorlogsdagboek van clairon Omer Roegiers uit Waarschoot, met 20 originele tekeningen. Wie tijdens de expo of via overschrijving voorintekent betaalt slechts € 20 in plaats van € 25. Betaling kan via overschrijving op het Curieus rekeningnummer BE71973347525469 met vermelding ‘De Grote Dodendans’. Wie voorintekent maakt kans op één van tien beeldjes uit het project ‘600.000 beeldjes - 600.000 namen’ van kunstenaar Koen Vanmechelen. Wanneer? Zaterdag en zondag 7 en 8 september van 13u tot 18u Info: Luc Maddelein ”“ 0477 47 58 73 ”“ luc.maddelein1@gmail.com Organisatie: Curieus i.s.m. deMens.nu en het Vermeylenfonds O-VL Met de steun van: (logo’s) Vlaanderen, Comeet, Gemeente Waarschoot, de Nationale Loterij

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: luc.maddelein1@gmail.com - 0477 47 58 73

Locatie: CC Nieuwstraat 8, Nieuwstraat 8, Waarschoot-Lievegem

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOTTEGEM

 

 

 

 

 

ZONDAG 8 SEPTEMBER 2019 - 11:00

 

 

 

 

 

VRIJETIJDSMARKT

 

 

 

 

 

VRIJZINNIG ZOTTEGEM & H.V. & GRIJZE GEUZEN & HUIS VAN DE MENS)

 

 

 

 

 

Deze vrijetijdsmarkt heeft als doel om met verenigde krachten het volledige aanbod voor vrijetijdsbesteding in Zottegem in kaart te brengen en te promoten.

 

 

 

 

 

Deelname: gratis

Info en inschrijving: william_lampens@skynet.be - 09 355 89 49 - 0473 92 55 25

Locatie: Speelweide Bevegemse Vijvers, Bevemsevijverstraat 1, Zottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 12 SEPTEMBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

CINEMA KREIM FREIS

 

 

Film: Brassed Off

 

 

GRIJZE GEUZEN ZOTTEGEM

 

 

 

 

 

Een mijndorpje wordt bedreigd om gesloten te worden. De enige hoop voor de inwoners om dit te voorkomen is gericht op de lokale Gloria die via haar muziektalent voor de redding kan zorgen.

 

 

 

 

 

Deelname: € 6 (leden) / € 7 (niet-leden)

Info en inschrijving: william_lampens@skynet.be - 09 355 89 49 - 0473 92 55 25

Locatie: Lokaal Dienstencentrum, Arthur Gevaertlaan, Zottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 19 SEPTEMBER 2019 - 19:30

 

 

 

 

 

VOORDRACHT: ETIQUETTE BIJ KINDEREN0

 

 

Brigitte Balfoort

 

 

GRIJZE GEUZEN ZOTTEGEM

 

 

 

 

 

Na 20 jaar beroepsjournaliste legt Brigitte Balfoort zich nu fulltime toe op etiquette. Of hoe we het samenleven en -werken net iets aangenamer kunnen maken.

 

 

 

 

 

Deelname: € 5 (leden) / € 7 (niet-leden)

Info en inschrijving: william_lampens@skynet.be - 09 355 89 49 - 0473 92 55 25

Locatie: Huis van de Mens, Hoogstraat 42, Zottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 19 SEPTEMBER 2019 - 19:30

 

 

 

 

 

VOORDRACHT

 

 

Brigitte Balfoort

 

 

GRIJZE GEUZEN ZOTTEGEM

 

 

 

 

 

Voordracht over: "Etiquette bij kinderen".

 

 

 

 

 

Deelname: € 5 (leden) / € 7 (niet-leden)

Info en inschrijving: william_lampens@skynet.be - 0473 92 55 25

Locatie: Huis van de Mens, Hoogstraat 42, Zottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 10 OKTOBER 2019 - 14:00

 

 

 

 

 

CINEMA KREIM FREIS

 

 

Film: The Reunion.

 

 

GRIJZE GEUZEN ZOTTEGEM

 

 

 

 

 

Twintig jaar na hun schooltijd organiseren de oud-leerlingen een reünie in Stockholm. Niet voor iedereen was het een leuke schooltijd want Anna werd tijdens deze periode gepest en belachelijk gemaakt. Deze negen jaren van haar leven is nu na 20 jaar nog niet vergeten.

 

 

 

 

 

Deelname: € 6 (leden) / € 7 (niet-leden)

Info en inschrijving: william_lampens@skynet.be - 09 355 89 49 / 0473 92 55 25

Locatie: Lokaal Dienstencentrum, Arthur Gevaertlaan, Zottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 5 DECEMBER 2019 - 14:30

 

 

 

 

 

OVER MIRAKELS.

 

 

em. prof. dr. Jean Paul Van Bendegem

 

 

UPV VZW I.S.M. OKRA MIDDEN-VLAANDEREN

 

 

 

 

 

De centrale vraag van de lezing is of mirakels verzoenbaar zijn met een wetenschappelijke kijk op de wereld. Dit blijkt een stuk verrassender en interessanter te zijn dan men doorgaans denkt. Komen aan bod: een beknopte inleiding tot de kansrekening, het mirakelargument van David Hume en de (filosofische) vraag wat natuurwetten zijn en in welke mate zij mirakels kunnen toelaten of juist niet.

 

 

 

 

 

Deelname: € 7

Info en inschrijving: academie.mvl@okra.be - 09 269 32 17

www.okra.be/regio/midden-vlaanderen

Locatie: LDC Egmont, Deinsbekestraat 23, Zottegem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOEG EVENT TOE