Festival van de Gelijkheid @ GeuzenhuisHet festival van de gelijkheid palmt voor de vijfde keer Gent in met hun onweerstaanbaar en goedgevulde programma vol debatten, gesprekken, lezingen, tentoonstellingen (en nog véél meer) waarmee ze al sinds 2013 alle hokjes overboord gooien en gelijkheid in het licht zetten. In het kan je terecht voor twee filosofische avonden en een namiddag vol workshops. Wat kan je verwachten?

UPDATE!

Maarten Boudry heeft wegens ziekte zijn deelname aan het debat over jihadistisch terrorisme moeten annuleren. Dirk Verhofstadt zal zijn plaats aan de gesprekstafel innemen.

Vrijdag 15 december 20:00
We need to talk about ... violence

Panelgesprek met: Paul Cliteur, Dirk Verhofstadt, Jan Dumolyn en Karim Zahidi.
Moderator: Ann Peuteman.

Meer dan ooit bepaalt geweld de maatschappelijke agenda. Daarom is het belangrijk om er genuanceerd en grondig over na te denken. Dat geldt zeker voor het geweld dat ons vandaag het meest bezig houdt: het jihadistisch terrorisme.

Paul Cliteur stelt dat de religieuze dimensie van het jihadistisch terrorisme om strategische redenen wordt ontkend. Desalniettemin is het jihadisme een vorm van ‘theoterrorisme’: terrorisme gebaseerd op een godsdienstige overtuiging. De zogenaamde heilige boeken van de grote monotheïstische godsdiensten bevatten aansporingen tot geweld, ook om andersdenkenden te doden.

Na de bloedige zomer van 2016, waarin er geen einde leek te komen aan het aantal aanslagen van jihadistische signatuur op Europese bodem, verscheen het boek 'Salafisme en democratie' van Dirk Verhofstadt. Nadat een zomer lang het debat over jihadistische terrorisme op een laag pitje stond, waarin platvoerse politieke oneliners schering en inslag waren, is er terug ruimte om het debat ten gronde te voeren. Dirk Verhofstadt doet dat vanuit het perspectief van ‘de open samenleving’ van Karl Popper, nog steeds een mijlpaal in de politieke filosofie.

Op deze gespreksavond leggen ze samen hun stellingen rustig uit, en historicus Jan Dumolyn en filosoof Karim Zahidi bieden kritisch weerwerk. Ann Peuteman (Knack) is moderator.

     
  Deelname: gratis
Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9

SCHRIJF IN
 
     
 

Zaterdag 16 december 19:30
Filosofie waar men ze niet vermoedt

Filosofische gespreksavond met Yves Petry, Anne Provoost en Bleri Lleshi.
Moderator: Nicky Aerts.


De filosofie heeft een eigenaardig lot: ze is aan bod gekomen waar het zogezegd niet om filosofie ging. In de literatuur bijvoorbeeld. Er is veel meer filosofie dan onze huidige kortzichtige opdelingen in vakken en disciplines doen vermoeden.

Filosofie is soms meer aanwezig waar men ze niet vermoedt. En wij gaan ernaar op zoek. Geen academische vakfilosofie, maar naar filosofische inzichten die bruikbaar zijn in het praktische leven. Op zoek naar filosofie in literatuur en kunst. Schoonheid en troost. Zin en zinloosheid. Kortom: een boeiende, filosofische gespreksavond.


Over de sprekers:
Yves Petry is schrijver en essayist, maar ook wiskundige en filosoof van opleiding. Petry schreef verschillende filosofische romans, waaronder ‘Het jaar van de man’, ‘De Achterblijver’ en ‘De Maagd Marino’.

Anne Provoost is een meermaals bekroonde schrijver. In haar romans, essays en korte verhalen weet ze altijd interessante thema’s aan te dragen en pertinente vragen te stellen. ‘Vallen’ en ‘De Arkvaarders’ behoren tot haar bekendste romans.

Bleri Lleshi is filosoof, politiek wetenschapper, documentairemaker, jeugdwerker en mensenrechtenactivist. Geboren in Albanië, werkt en woont hij nu al achttien jaar in België. Auteur van ‘De neoliberale strafstaat’ en ‘Liefde in tijden van angst’. Zijn missie: het huidige cynische klimaat bestrijden. Optimisme is volgens hem een morele plicht.

     
  Deelname: gratis
Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9


schrijf in