Festival van de Gelijkheid @ GeuzenhuisHet festival van de gelijkheid palmt voor de vijfde keer Gent in met hun onweerstaanbaar en goedgevulde programma vol debatten, gesprekken, lezingen, tentoonstellingen (en nog véél meer) waarmee ze al sinds 2013 alle hokjes overboord gooien en gelijkheid in het licht zetten. In het kan je terecht voor twee filosofische avonden en een namiddag vol workshops. Wat kan je verwachten?

Vrijdag 15 december 20:00
We need to talk about ... violence

Panelgesprek met: Paul Cliteur, Maarten Boudry, Jan Dumolyn en Karim Zahidi.
Moderator: Ann Peuteman.


Meer dan ooit bepaalt geweld de maatschappelijke agenda. Daarom is het belangrijk om er genuanceerd en grondig over na te denken. Dat geldt zeker voor het geweld dat ons vandaag het meest bezig houdt: het jihadistisch terrorisme.

Paul Cliteur stelt dat de religieuze dimensie van het jihadistisch terrorisme om strategische redenen wordt ontkend. Desalniettemin is het jihadisme een vorm van ‘theoterrorisme’: terrorisme gebaseerd op een godsdienstige overtuiging. De zogenaamde heilige boeken van de grote monotheïstische godsdiensten bevatten aansporingen tot geweld, ook om andersdenkenden te doden.

Maarten Boudry doorprikt de mythe van ‘zinloos geweld. Geweld is zelden zinloos, aldus Boudry, maar bijna altijd gedreven door rationele motieven en drijfveren. Geweldplegers slaan niet blind en willekeurig toe, en ze plegen niet zomaar geweld om het geweld zelf. In die optiek is jihadi-terreur uiterst ‘zinvol’, net zoals het extreme geweld van het nazisme of communisme. Als iemand door ideologische waanbeelden wordt bevangen, kan hij met de beste bedoelingen gruweldaden plegen.

Op deze gespreksavond leggen ze samen hun stellingen rustig uit, en historicus Jan Dumolyn en filosoof Karim Zahidi bieden kritisch weerwerk. Ann Peuteman (Knack) is moderator.

     
  Deelname: gratis
Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9

SCHRIJF IN
 
     
 

Zaterdag 16 december vanaf 15:30
Filoworkshops

Met Socrates op Facebook
Pieter Vandekerckhove


Waarom zijn we verslaafd aan dramaberichten op sociale media? Hou zou je ethische reflectie bijvoorbeeld over gelijkheid incorporeren in jouw digitale communicatie? Probeer eens digitale socratische dialoog. Het is een tool die je helpt ethische overwegingen in jouw sociale media te incorporeren.

De workshop duurt een half uur en wordt twee keer aangeboden: van 14u30 tot 15u en van 15u30 tot 16u.
     
  Max. aantal deelnemers: 15
Deelname: gratis
Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9

schrijf in (vergeet niet het uur van je voorkeur door te geven)
 
     


Filosoferen met kinderen (8 - 12 jaar)
Filowijs

Filosoferen of sporten met je hersenen kan iedereen! Er staat geen leeftijd op en je hoeft er geen dikke boeken voor te lezen of ernstig te kijken. Jezelf, goesting om te peinzen en eerlijk durven zeggen wat je denkt. Meer is er niet nodig om te filosoferen. Ook kinderen kunnen dus samen op zoek gaan naar mogelijke antwoorden op spannende vragen!
In deze workshop voor jonge filosofen verkennen kinderen prikkelende vragen en onderzoeken ze samen elkaars ideeën en gedachten over gelijkheid en ongelijkheid. De workshop wordt actief en speels begeleid en het denken van de kinderen zelf staat centraal.

De workshop duurt een half uur en wordt twee keer aangeboden: van 14u30 tot 15u en van 15u30 tot 16u.

     
  Max. aantal deelnemers: 16
Deelname: gratis
Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9

schrijf in (vergeet niet het uur van je voorkeur door te geven)
 
     


Zaterdag 16 december 19:30
Filosofie waar men ze niet vermoedt

Filosofische gespreksavond met Yves Petry, Anne Provoost en Bleri Lleshi.
Moderator: Nicky Aerts.


De filosofie heeft een eigenaardig lot: ze is aan bod gekomen waar het zogezegd niet om filosofie ging. In de literatuur bijvoorbeeld. Er is veel meer filosofie dan onze huidige kortzichtige opdelingen in vakken en disciplines doen vermoeden.

Filosofie is soms meer aanwezig waar men ze niet vermoedt. En wij gaan ernaar op zoek. Geen academische vakfilosofie, maar naar filosofische inzichten die bruikbaar zijn in het praktische leven. Op zoek naar filosofie in literatuur en kunst. Schoonheid en troost. Zin en zinloosheid. Kortom: een boeiende, filosofische gespreksavond.


Over de sprekers:
Yves Petry is schrijver en essayist, maar ook wiskundige en filosoof van opleiding. Petry schreef verschillende filosofische romans, waaronder ‘Het jaar van de man’, ‘De Achterblijver’ en ‘De Maagd Marino’.

Anne Provoost is een meermaals bekroonde schrijver. In haar romans, essays en korte verhalen weet ze altijd interessante thema’s aan te dragen en pertinente vragen te stellen. ‘Vallen’ en ‘De Arkvaarders’ behoren tot haar bekendste romans.

Bleri Lleshi is filosoof, politiek wetenschapper, documentairemaker, jeugdwerker en mensenrechtenactivist. Geboren in Albanië, werkt en woont hij nu al achttien jaar in België. Auteur van ‘De neoliberale strafstaat’ en ‘Liefde in tijden van angst’. Zijn missie: het huidige cynische klimaat bestrijden. Optimisme is volgens hem een morele plicht.

     
  Deelname: gratis
Locatie: Geuzenhuis, Kantienberg 9


schrijf in