­
     
  In januari 2019 overleed Etienne Vermeersch, Vlaanderens bekendste professor filosofie en meest invloedrijke intellectueel van de voorbije decennia. Hij had een gefundeerde mening over een grote diversiteit aan onderwerpen, van religie tot wetenschap, van politiek tot kunst. Bovendien had hij het vermogen om zijn opinies in heldere taal te formuleren, zowel in de media als in zijn boeken en artikelen. Tijdens zijn leven publiceerde hij meerdere boeken, vele artikelen en opiniestukken, en gaf hij talloze interviews. Tot zijn bekendste werken behoren De ogen van de Panda (eerste uitgave 1988), De Rivier van Herakleitos (met Johan Braeckman, 2008) en het interviewboek In gesprek met dat hij met Dirk Verhofstadt uitbracht (2011).

Onder de titel Nagelaten Geschriften publiceert uitgeverij Houtekiet nu een selectie van zijn artikelen en opiniestukken die hij in de loop van meer dan vijftig jaar geschreven heeft. Het boek biedt een overzicht van de onderwerpen die Etienne Vermeersch zijn hele leven passioneerden, zoals identiteit, geloof, euthanasie, overbevolking, milieu en vele andere kwesties. Sommige teksten verschijnen voor het eerst in het Nederlands. Het boek geeft de tijdgeest weer van de voorbije decennia en maakt duidelijk hoezeer Etienne Vermeersch zijn stempel drukte op de mentaliteitswijzigingen die tijdens zijn leven plaatsvonden.

Het boek is samengesteld door Johan Braeckman en Dirk Verhofstadt. Zij waren medewerkers, collega’s en bovenal intieme vrienden van Etienne Vermeersch. Met dit boek brengen ze een eerbetoon aan de intellectuele erfenis van een van Vlaanderens belangrijkste filosofen.

Met toespraken van prof. Gita Deneckere (decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte), prof. Mieke Van Herreweghe (vicerector Universiteit Gent) en Els Wouters (uitgever Houtekiet). Daarna gaat filosofe Tinneke Beeckman in gesprek met Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman over Etienne Vermeersch en het boek.
 
     
   
 
 
 

MAANDAG 7 OKTOBER 2019 - 20:00

OPGELET: 
Deze voorstelling vindt plaats in het UFO
Sint-Pietersnieuwstraat 33
9000 Gent

EEN ORGANISATIE VAN

HET GEUZENHUIS, HUMANISTISCH VERBOND, DE MAAKBARE MENS, FONDS LUCIEN DE CONINCK, LIBERALES, HOUTEKIET, WALRY, AMSAB, LIBERAAL ARCHIEF, VERMEYLENFONDS, DEMENS.NU, DOORBRAAK, RWS, WILLEMSFONDS, 'T ZAL WEL GAAN, SKEPP, DE CORRIDOR, LUCIENNE GROEPGRATIS

INFO EN INSCHRIJVING
verhofstadt.dirk@telenet.be