­


 

WTF verheldert wat iedereen kent maar weinig van begrijpt

De lezingenreeks WTF verkent de fascinerendste ideeën en inzichten op het raakvlak van wetenschap, techniek en filosofie en helpt je de werkelijkheid beter te begrijpen.
 
     
     
     
 

Kwantumfysica: WTF?

Kwantumcomputers, verstrengeling, Einstein-Podolsky-Rosen-deeltjesparen, tensor-netwerken … Waar gaat dat eigenlijk allemaal over? Prof. Frank Verstraete (UGent) leidt je rond in het complexe universum van de kwantumfysica.

In het begin van de twintigste eeuw werd de natuurkunde volledig op z’n kop gezet toen bleek dat de allerkleinste deeltjes lak hebben aan de klassieke natuurwetten. Een volledig nieuwe wereld openbaarde zich, waarin een deeltje zowel hier als daar kan zijn, we positie en snelheid plots niet meer exact kunnen kennen en we de verstrengeling van deeltjes observeren (ook bekend als ‘spooky action at a distance’).

De charismatische fysicus Richard Feynman moet ooit hebben gezegd: ‘Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat niemand de kwantummechanica echt begrijpt.’ Prof. dr. Frank Verstraete probeert toch om een en ander te verhelderen.

Prof. dr. Frank Verstraete is een pionier in de studie van kwantumverstrengeling en de toepassing ervan in kwantumcomputers. Na een postdoc aan het Max Planck Instituut werd hij professor aan de universiteit van Wenen. In 2012 kwam hij terug naar Gent, waar hij leiding geeft aan het QUTE-onderzoekslabo (Quantum Tensor Networks and Entanglement).
 
     
   
 
 
 

DONDERDAG 24 OKTOBER 2019 - 20:00

OPGELET: 
Deze voorstelling vindt plaats in de Zebrastraat
Zebrastraat 32/001
9000 Gent

EEN ORGANISATIE VAN

HET GEUZENHUIS, ZEBRASTRAAT & LIBERAAL ARCHIEF/LIBERAS

GRATIS

DEZE VOORSTELLING IS VOLZET