Prijs Lucien De Coninck 2020 | Levenswetenschappen gaat naar...


     
 

Vorig jaar bekroonde Fonds Lucien De Coninck Ines Keygnaert met de 2-jaarlijkse Prijs Lucien De Coninck, voor haar verwezenlijkingen op het vlak van de organisatie van opvang voor slachtoffers van seksueel geweld. 

 

Prijs Lucien De Coninck 2020 voor Ines Keygnaert

Fonds Lucien De Coninck nodigt u graag uit om op zondag 7 februari samen met hen online de laureate te vieren en haar aansluitende lezing bij te wonen.

De combinatie van haar hoogstaand onderzoek en de onmiskenbare maatschappelijke verwezenlijkingen maken van Ines Keygnaert de onbetwistbare laureaat van de prijs LDC 2020 (levenswetenschappen). Het onderzoek van Ines Keygnaert spitst zich toe op het onderwerp “seksuele geweldpleging”, in het bijzonder bij vluchtelingen en migranten.

Het wetenschappelijk CV van Ines is indrukwekkend, maar het is voornamelijk door haar maatschappelijke bijdrage dat Ines veel indruk gemaakt heeft op de jury. Zij is er namelijk in geslaagd om de resultaten van haar onderzoek om te zetten in concreet beleid. Als resultaat van haar interviews met 1001 (!!!) slachtoffers, is zij erin geslaagd de louter biologisch-forensisch geïnspireerde aanpak (het lichaam van het slachtoffer is een “plaats delict”) om te vormen tot een holistische en uiterst patiëntgerichte aanpak met voldoende lange nazorg.

Haar model “Zorgcentra na Seksueel Geweld” werd in 2017 officieel geïmplementeerd en had eind november 2019 reeds aan 2000 slachtoffers de nodige zorg geboden. In maart 2019 heeft de federale regering dan ook beslist dat dit hét interdisciplinaire zorgmodel in België moesten worden.

Ines Keygnaert is professor seksuele en reproductieve gezondheid aan het International Centre for Reproductive Health aan de Universiteit Gent. Ze leidt er ook het “Gender & Violence” Team en coördineert de onderzoekslijn rond seksueel geweld en schending van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, alsook rond gender en seksuele gezondheidspromotie in moeilijk bereikbare, kwetsbare en/of minderheidsgroepen.

In opdracht van de Belgische regering ontwikkelde, implementeerde en evalueerde Ines de eerste drie Zorgcentra na Seksueel Geweld in België. Ze ontwikkelde verder een waaier aan (inter-)nationale klinische richtlijnen, preventie-instrumenten, procedures en opleidingen en treedt regelmatig op als expert voor verschillende VN-organen en regeringen.

 

Programma

10u > 10u30:  Uitreiking van de Prijs Lucien De Coninck
– Inleiding door onze voorzitter, Stefaan Blancke.
– Laudatio door prof. dr. Kristien Roelens.
– Dankwoord van prof. dr. Ines Keygnaert.
– Overhandiging van de Prijs, met toelichting door kunstenaar Paul Van Gysegem.

 

10u45 > 12u: Lezing door de laureate
“Seksueel geweld en het niet-ideale slachtoffer: who cares?”

Praktisch

Zondag 7 februari 2021, 10:00 - 12:00 via Zoom 

Zowel de uitreiking als de lezing kunt u online bijwonen . Graag reserveren door een e-mail te sturen naar fondsluciendeconinck@gmail.com  of door registratie via deze link
U ontvangt dan vooraf een link naar de ZOOM-sessie.

 
     
   
 
 
 

ZONDAG 7 FEBRUARI 2021 - 10:00
ONLINE


EEN ORGANISATIE VAN

VC GEUZENHUIS

FONDS LUCIEN DE CONINCKGRATIS


  


 
 


 
 


 
              

 

Interesse? Schrijf u gratis in door hieronder uw mailadres in te geven. 

Eens u bent ingeschreven, ontvangt u voor het event een link die u toegang verschaft tot de Zoom-sessie.